Hírek

2015.08.28. 14:30

Karneváli Kocka utca - Nagy Bandó András kipróbált vásározó és profi matyóminta-rajzoló

Még arra sincs ideje, hogy szépen, sorban kipakolja a ponyvára a könyveit a délelőtti napsütésben: Nagy Bandó Andrást szempillantás alatt körbeállják az érdeklődők a karneváli vásárban. Egy szegedi hölgy például már ki tudja, mióta várt az alkalomra, hogy kezet foghasson kedvenc humoristájával. Vagy írójával.

Ölbei Lívia

De mondhattunk volna karikaturistát is (Kaján Tibor fedezte fel anno), esetleg építésztechnikust – vagy professzionális matyóminta-rajzolót.

Akkor haladjunk sorjában. Nagy Bandó András köszöni, minden rendben („hatvannyolc vagyok, de legalább egy tízest letagadhatnék, nem?”); viszont régóta nem ő Orfű polgármestere, sőt nem is lakik már a baranyai faluban. Jártában-keltében elsőként többnyire az egészsége meg Orfű iránt érdeklődik a kedves közönség, úgyhogy jobb ezeket a kérdéseket mielőbb tisztázni. Bár sokan tényleg csak kezet szeretnének fogni vele.

Nagy Bandó András szereti Szombathelyt, bérelt helye van a karneváli vásárban. A könyvhöz stand up is jár (Fotó: Szendi Péter)

A szombathelyi karneválon olyan a standja, mintha a híres Kocka utca 13-ban lennénk; még a kis pavilon is kocka-kuckóhoz hasonlít. Nagyjából ott állította föl, ahol mindig, bár sietni kellett, hogy jó helyet kapjon. Régi vásározó, tudja, mi a dörgés. Mindenkivel tegeződik, mindenkihez van egy (két) kedves szava, és hipp-hopp: már nem is látszik ki az érdeklődő rajongók gyűrűjéből. A Nagybandó nevű egyszemélyes intézmény működik. Egy vásárlótól – miután kiderül, hogy Pestről érkezett – váratlanul megkérdezi, hogy „ismeri-e a Szabót”. A fiatal nő meghökken, aztán azt mondja, hogy a volt férjét Szabónak hívják, úgyhogy egy pillanatig azt hitte, tényleg ilyen kicsi a világ. Különben előfordult már, hogy a bejáratott kérdésre frappáns válasz érkezett: „Igen, szabóként dolgozom.”

Így vagy úgy, a könyvhöz jár a stand up is. Viszont portrézni most biztos nem fog, mert sokan lesznek, bár a biztonság kedvéért többnyire tart magánál ceruzát meg rajztáblát és rajzpapírt. Azt mondja, tapasztalatai szerint a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál kizárólag Kapolcshoz fogható: „Nem udvariasságból mondom, de Szombathely fantasztikus város, a karnevál előtti időkből is szép emlékek kötnek ide: humoristaként többször megtöltöttem egyedül a kétezer fős sportházat. Sokan ma is azzal szólítanak meg, hogy számukra a könyveim hangoskönyvek: miközben olvasnak, hallják a hangomat. Nemcsak a forgalom, hanem a kultúra és az érdeklődés szempontjából is a kedvencem a karnevál. Számomra ez a könyvhét továbbnyújtása, ott ugyanígy vagyok több napon át: nálam reggeltől estig egyvégtében olvasó-író találkozó van, jönnek, verselek, beszélgetünk. Nagyon nem mindegy, hogy szerzőként hogyan viselkedsz, hogyan kínálod a könyvet – ha az ember megírja és a sorsára hagyja, akkor biztos nem jut el a több kiadáshoz. A könyvesboltosok sajnos – tisztelet a kivételnek – többnyire nem tudják, hogy mit adnak oda. Ma már kevés a vérbeli könyvkereskedő, inkább csak eladók.”

Nagy Bandó Andrásból persze csak egy van, bár az az egy sokféle. Vajon ki kellett-e találni ezt a figurát? „Az életem során nagyon sok mindenbe belefogtam, még a matyómintákkal is megismerkedtem: profi módon írom a matyót. Onnan kezdem, hogy eredendően építésztechnikus vagyok, de a kőművesmesterséget is megtanultam. Amikor ezt a szakmát gyakoroltam, a téli időszakban – amikor nem volt munkánk – az embereimet megtanítottam kifesteni a matyómintával megrajzolt tányérjaimat. Ezt add össze! Így nem kellett őket szélnek ereszteni. A tányérokat aztán vittem eladni: ugyanúgy vásároztam, mint a könyvekkel. Annyiféle képességet kaptam a batyumba, hogy nekem kötelességem mindegyiket megmutatni: nem kellett semmit kitalálni. A világ számomra egy nagy játszóház, ahová ha gyerekként bemész – és én az maradtam –, akkor minden játékot ki kell próbálni. Én mindet megtaláltam.”

 

A piramis  én vagyok

Az olvasó, mint a sosem volt, régi szép időkben, mostanában egyre nagyobb örömmel nyugtázza, hogy az író nem feltétlenül halott, sokszor nagyon is él. Népszerűek a fölolvasások, az író-olvasó találkozók. A jó könyvnek is kell a cégér, kell az izgalom, kell a személyesség, kell a dedikáció. Közben elmorfondírozhatunk azon az érzékeny problémán is, hogy akkor most a hős és/vagy az elbeszélő meg a szerző között mi a hasonlóság, mi a különbség. Így vagy úgy, előnyben vannak azok a kortárs szerzők, akik nem bújnak el szemérmesen a könyveik mögé. Jót s jól írni nem elég, kell hozzá az attrakció. Hát Nagy Bandó András nem bújik el: „Van olyan olvasóm, aki azt írta, nem gondolta volna, hogy egyszer egy humorista ríkatja meg. Gondolj bele: negyvenhárom kötetem jött ki tizenöt év alatt, húsz felnőtteknek, huszonhárom gyerekeknek. Az unokám tizenegy éves múlt most – a gyerekkönyveket azóta írom, hogy ő megszületett –, a kislányom meg ötéves. Azóta még jobban írom, dupla múzsával dolgozom.

Az én filozófiám a piramisokon alapul. Mert aki jól építkezik, az nem egymásra rak köveket azonnal, hanem elkezdi széltében, horizontálisan megalapozni a maga égbe törő épületét. A kváderkövet az édesanyámtól kaptam, a kötelezően bekövetkező végső mozdulathoz sincs közöm. De a piramis – én vagyok.” Nagy Bandó András tehát építkezik: most éppen Hegelt olvas, mert hamarosan az András könyve – Fordított teremtés című 2002-es munkáját szeretné továbbgondolni. De hagyjuk Hegelt és a filozófiát, elvégre ez a hétvége a karneválé: A hangyabanda nagy kalandja a szombathelyi ponyván folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!