Hírek

2015.08.04. 08:23

Kútba esett kutyához riasztották a vasvári tűzoltókat

Gersekarát - Kedden reggel Gersekarátról riasztották a vasvári tűzoltókat, mert egy kutya beleesett a kútba.

Budai Dávid

A helyszínre érkezve a tűzoltók a kútkötélre rákötve egy csáklyát eresztettek le, de sajnos a tetemet nem tudták kihúzni, mert feltehetően olyan régóta ott volt, hogy már szétfoszlott. Mint kiderült, az ott élő idős néni már jó ideje nem találta a kutyáját, az állat valószínűleg hetekkel ezelőtt a kút hiányos deszkaborításán át eshetett a vízbe. Ma reggel, amikor vizet húzott a kútból, látta, hogy szőrdarabok és férgek vannak a vödörben, ekkor az éppen ott lévő családsegítő értesítette a hatóságokat. Megtudtuk: az idős asszony a kútból nem ivott, csak a ruháit mosta a kút vizével.

Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvos elmondta, amennyiben a kút magánház területén van, általában nem használják a kutat vízfogyasztásra, mivel akkor azt – bár a törvény erre nem kötelez – saját érdekükben mindig be kellene vizsgáltatni. Amennyiben a kutat az ott élők újra használni szeretnék, akkor a kutat fel kell újítani, el kell távolítani belőle a baktériumoktól szennyezett vizet, tovább kell fúrni a kutat, és szükség esetén fertőtleníteni is kell. A tisztifőorvos hozzátette: a klórmésszel való fertőtlenítés esetén meg kell várni, míg a klór fel nem hígul annyira, hogy a víz újrahasználható legyen. Amennyiben csak öntözésre szeretnék használni a vizet, vagy mint ebben az esetben mosásra, akkor a vízzel szemben támasztott kritériumok nem annyira szigorúak, azonban egy felújítás és egy bevizsgálás mindenképpen szükséges ilyenkor is. Dr. Stánitz Éva elmondta: amennyiben a kút az ivóvízbázist is veszélyezteti, akkor a vízmű jelzi feléjük az esetet, és azonnal megkezdik a fertőtlenítést. Szerencsére most nem ez történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!