Hírek

2015.08.06. 09:44

Ön már kiszámolta, mennyibe kerül az iskolakezdés? - Roham előtti vizit a papírboltokban

Körkép - Szeptember elsején újra becsengetnek az általános és középiskolákban. A diákok fekete napját azonban megelőzi a jórészt augusztusban zajló bevásárlás: az elengedhetetlen iskolai kellékek beszerzése már augusztus első napjaiban megkezdődött.

Németh Márton

- Az iskolakezdési csomagok ára 20 ezer forinttól egészen 40 ezer forintig terjedhet, függően attól, hogy tartalmaznak-e táskát, tolltartót vagy csak alapvető írószereket és füzeteket - hallottuk Markó Pétertől, egy írószereket is forgalmazó szombathelyi cég ügyvezető igazgatójától.

A kedvelt táskastílusok korosztályonként változnak, az általános iskolások főképp kompakttáskát vagy hátizsákot hordanak, míg a középiskolások az oldaltáskát preferálják. A fiatalabb nemzedéknél fontos szempont, hogy milyen dizájnelemekkel van tarkítva a táskájuk, különösen népszerűek a külföldi futballcsapatok. A középiskolai tanulókat már kevésbé foglalkoztatja, hogy megjelenésében "üzen-e" valamit a tatyójuk.

Lencse Rita iskolás lányaival, Virággal és Diánával. Fotó: Unger Tamás

A tolltartók esetében is hasonló korosztályos különbségek mutatkoznak. A legkisebbekre a kivitelezésében klapnis, megjelenésében focis tartók a jellemzőek, majd szintet lépve következnek a két-háromemeletes tolltartók. Középiskolára itt is elsődlegessé válnak a divatszempontok, és a neszeszer-szerű kivitelezés átveszi a hatalmat. Az írószereknél és a füzeteknél nem lehet hasonló általános következtetéseket levonni.

A családok többsége már augusztus elején igyekszik beszerezni a szükséges eszközöket, de a vásárlás időpontja függ attól is, hogy a munkáltató cégek mikor osztják ki az iskolakezdési utalványaikat. Szeptemberhez közeledve már megcsappan a kínálat a boltokban, de az apróbb eszközök beszerzése áthúzódik szeptemberre.

Markó Pétertől azt is megtudhattuk, hogy idén még nem kezdődött el a vásárlási roham, és ez az időjárásnak is köszönhető. Ugyanis ha esik az eső, otthon van a család, ha meg nagyon meleg, akkor inkább a strandon.

A hiper- és szupermarketek más módon is igyekeznek segíteni a szülőknek a bevásárlás időszakában: az egyik üzletlánc legforgalmasabb boltjaiban például minden nyáron megjelennek a tanító nénik, akik segítenek a megfelelő termékek kiválasztásában. Emellett a tanszerosztályon bevásárlólistákat is lehet találni, évfolyamokra bontva. Az üzletlánc illetékese szerint a roham csúcspontja augusztus utolsó hetére várható. Ők úgy tapasztalják, hogy az általános- és középiskolások szülei augusztusban vásárolnak be, főképp a fizetési napok környékén, míg a felsőoktatási hallgatók szeptemberre halasztják az eszközök beszerzését. A szupermarketek a nyár végeztével már kisebb osztályon árusítják az iskolához szükséges termékeket, de a legfontosabbak továbbra is elérhetőek maradnak.

A mindent tartalmazó csomagok átlagos árát nehéz megbecsülni, mert a legolcsóbbtól a prémium márkákig fogynak a termékek. A legfiatalabb korosztály kedvencei a nagy áruházakban főképp az aktuális mesetémákat felvonultató tanszerek, komoly népszerűségnek örvendenek például a Minyonok vagy a Jégvarázs. Az idősebb diákok az egyszerűbb darabokat preferálják.

A két iskolás gyermeket nevelő Lencse Rita szerint  a fő költséget nem feltétlenül a kiegészítő eszközök, hanem a tankönyvek beszerzése jelenti, a könyvpiaci árakat pedig nem tudják befolyásolni. A harmadik és nyolcadik osztályos lányok édesanyja elmondta, hogy az alsó tagozatos eszközök beszerzése emészti fel a legnagyobb költséget, a felsőbb osztályokban egyre kevesebb a kötelező kiegészítő. Ceruzákat, füzeteket általában minden tanév előtt szoktak vásárolni, de táskára egy alkalommal szánnak nagyobb összeget. Az iskolák előzetesen nem küldenek támpontokat, hogy milyen eszközökre lesz szükség a következő osztályban, így a szülők - jobb híján - maguk próbálják megfejteni, hogy minek kell biztosan ott lapulnia a táskában szeptember első napján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!