Hírek

2015.08.24. 17:25

Stresszes az iskolakezdés? - Így várják a sulit a Weöres Sándor Színház színészének gyermekei

Megyei körkép - A gyerekek várják az iskolakezdést, de tartanak is tőle. Van ahol egyáltalán nem mindegy, hogy ki milyen füzetbe ír.

Budai Dávid

Az iskolakezdés stresszes időszak a gyereknek és a szülőnek is egyaránt, de vajon mennyire? Összeállításunkban ennek jártunk utána egy tanár és egy család segítségével. Eredics Éva, a Kölcsey Utcai Általános Iskola magyar nyelv és irodalom és etika tanára szerint a diákok nagyon várják az iskolakezdést a társakkal való találkozás miatt, hiszen felső tagozatban már nagyon erős a gyerekek kortárs csoportok iránti igénye.

Amiatt viszont kétségtelenül szorongnak, hogy ismételten magas követelmények és szigorú szabályok szerint kell élniük, mivel ezt a mai teljesítményorientált világ megköveteli tőlük. Tapasztalatai szerint ez a kettőség jellemzi minden évben az iskolakezdést. Bár hozzá kell tenni, manapság nagyobb stressznek vannak kitéve a diákok, mint korábban. Egyrészt a már említett teljesítménykényszer miatt, másrészt jóval bonyolultabb összeszervezni a tanulók napját. A mindennapos testnevelésórák bevezetése, valamint a szakkörök, különböző különórák összehangolása nem kis feladat az intézményeknek sem, de a legnagyobb nyomás alatt a diákok vannak. Főleg a gondtalan nyár után nehéz visszarázódni, és ehhez legalább két hét kell Eredics Éva tapasztalatai szerint.

Megtudtuk, a diákok már az első nap úgy érkeznek az iskolába, hogy mindenük megvan, ami az iskolakezdéshez kell, azonban észrevehető a mentális felkészítés hiánya is, amit azonban nem lehet a szülők számlájára írni, hiszen ők is éppolyan leterheltek a munka miatt, mint a gyerekek. A nyár persze nem csak a gondtalan vakáció időszaka, ilyenkor kell átrágniuk magukat a diákoknak a kötelező olvasmányokon is. Erdeics Éva elmondta, nála az ötödikeseknek az Egri csillagok, a hetedikeseknek pedig a Légy jó mindhalálig volt a nyári olvasmány. A visszajelzések szerint a többség igyekszik elolvasni a könyveket, és míg az előbbi tetszést arat, addig az utóbbit már nem szeretik a diákok. Úgy tűnik, Móricz Zsigmond klasszikusa fölött már eljárt az idő, ma már mást olvasnak a diákok, kortárs angol és amerikai szerzők könyvei a divatosak, ha egyáltalán olvasnak. A mai gyerekek már nem olvasnak sokat, azonban fel lehet kelteni az érdeklődésüket akár a klasszikusok iránt is. Az Egri csillagok kapcsán például kiválóan el lehet magyarázni a menekültkérdést.

Örök probléma azonban, hogy a gyerekek rengeteget felejtenek a nyári szünetben, így az első két-három hét az ismétlésről szól. Megkérdeztük azt is, mennyire számít manapság a drága füzet, a menő tolltartó.Eredics Éva szerint nagyon is. Egy látens hierarchia alakul ki a tanulók között, aszerint hogy valaki 1500 forintos vagy hatvan forintos füzetbe ír az órán. A szülők értékrendje lecsapódik az iskolában, és egy menő tolltartóval pedig ki lehet tűnni.

Persze a különböző társadalmi rétegek megnyilvánulása törvényszerűen kitermeli az iskolai agressziót is, hiszen aki nem tud fényűző cuccokat felmutatni, máshogyan vívja ki helyét a rangsorban.

Sziráczky Rita táncpedagógusnak és Vass Szilárdnak, a Weöres Sándor színház színészének három gyermeke van. Megtudtuk, szerencsére ők még nem találkoztak azzal, hogy valakit hátrány ért volna azért, mert nem a legmenőbb iskolaszerekkel felvértezve indult az iskolába. Úgy vélik, az ő korosztályukban még nem annyira elterjedt ez a fajta megkülönböztetés. Igaz, náluk ez nem is volt téma, egyrészt mert egyik gyerekük sem akart pókemberes, minyonos, jégvarázsos füzeteket, másrészt igyekeztek irányítani is a választásukat. Igaz – tették hozzá, az elsősöknek nem árt egy kis motiváció, ezért a legkisebbnél némi engedményt tettek az iskolaszerek vásárlásánál.

Szerintük az iskolakezdésre a gyereket nem didaktikusan kell felkészíteni. Ők augusztus elején együtt kiválasztották a tanszereket, átalakították a gyerekek szobáit, mindenki külön tanulósarkot kapott, és mindenki maga rendezte be a tolltartóját. Ezzel a dolog el is volt intézve, nem beszélve arról, hogy ahogyan minden gyerekben, így a negyedik osztályba készülő Liliben, a másodikba lépő Viktorban és az első osztályba iratkozó Nimródban is van egyfajta izgatottság. Az idősebbekben a társakkal való találkozás, Nimródban pedig az újdonság miatt. Az tény, hogy a szülőnek is és a gyereknek is nagy vízválasztó az oviból iskolába menni. Nimród már látja, ha iskolás lesz, akkor hétvégén tanulás is van, nem csak játék, de szerintük, ahogyan korábban, úgy most sem lesz gond. A nyári sokáig alvások és a szeptemberi koránkelések dilemmája sem érinti a művészházaspárt, mivel a gyerekek korán mennek aludni, viszont előbb kelnek, mint a szüleik, úgyhogy a reggeli elalvások ki vannak zárva.

Elmesélték, most már rutinos szülőknek számítanak, így a reggeli készülődés sem torkollik káoszba, annak ellenére, hogy nem könnyű összehangolni két felnőtt és három gyerek programját. Korábban azonban előfordult, hogy Lili iskolatáskáját háromszor is sikerült otthon felejteni a nagy kapkodásban. Az iskolakezdés mindent összevetve, nem okoz igazán stresszt senkiben, legfeljebb gondosabb szervezést igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!