Hírek

2015.09.01. 14:41

2017-ben válhat önállóvá a szombathelyi egyetem

2017. július elsején válhat önállóvá a szombathelyi egyetem - jelentette be a felsőoktatási államtitkár keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Palkovics László elmondta: az átalakítás tervezett időpontja 2016. január elseje, azaz ekkortól csatlakozna az élelmiszertudományi, kertészettudományi és a tájépítészeti kar a SZIE-hez. A három karon 4500 hallgató folytat tanulmányokat.

Az államtitkár az átalakítást többi között azzal indokolta, hogy a Corvinuson a budai és a pesti karok gyakorlatilag egymástól függetlenül, egymás mellett működtek eddig, és nincs szinergia.

Kifejtette: ugyanakkor a három pesti kar az elmúlt időszakban jelentős átalakításon ment át, meghatározták az egyébként is kiváló képzések új irányait, megállapodásokat kötöttek, s ezek hozzájárulhatnak a fejlődéshez. További cél, hogy 2016 szeptemberétől Székesfehérváron kihelyezett közgazdasági képzések folyhassanak a BCE keretén belül - jelezte.

Hozzátette: tisztában vannak azzal, hogy a változtatások jelentős indulatokat generáltak. Ugyanakkor nincs szó a budai kampuszon az arborétum értékesítéséről, és év végéig tervet dolgoznak ki a kampusz rendbe tételére, arra milyen funkciókat töltsön be a jövőben,  erre 50 millió forint áll rendelkezésre.

Megjegyezte: Magyarország továbbra is Budapest-centrikus ország, a hallgatók szeretnek itt tanulni, így a kampusz áttelepítésére nincs szándék. Az az alapvető szándék, hogy rendbe tegyék - hangsúlyozta.

Rögzítette: az átalakításokkal sem itt, sem más esetben hallgatói érdek nem sérül, a budai karok hallgatóinak nem kell majd Gödöllőre utazniuk.  Az egyeztetésekben a hallgatói képviselők is részt vettek - jelezte, hozzátéve: az oktatóknak szintén nincs okuk aggodalomra.

Utalt a Corvinus hallgatói önkormányzatának augusztus végi állásfoglalására, miszerint elkötelezettek az egyetem hatkarúsága mellett, amennyiben azonban a fenntartó úgy dönt, meghatározott feltételek - fejlesztési terv, az oktatói állomány megőrzése - elfogadhatónak tartják a SZIE-Corvinus budai karainak integrációját.

Szintén 2016.  januárjától kezdődik a Nyugat-magyarországi Egyetem átalakulása: a mosonmagyaróvári mezőgazdasági és élelmiszertudományi kar, és a győri Apáczai Csere János kar kiválik, s a győri Széchenyi István Egyetemhez csatlakozik. A Nyugat-magyarországi Egyetem mechatronikai képzést folytató zalaegerszegi képzési helye 2016. január 1-től a Pannon Egyetem részeként működik majd.

A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni székhelyén egy erős, faipari és erdőmérnöki képzési profilra építő ágazati egyetem jöhet létre 2017. július 1-től a szombathelyi karok önállóvá válásával egyidejűleg.

A korábbi terveknek megfelelően átalakítják a Szent István Egyetemet,  jövő július 1-től kiválik az állatorvostudományi kar, és önálló, ágazati felsőoktatási intézmény jön létre.

Jelezte: a jászberényi alkalmazott bölcsészeti és pedagógiai kar az egri Eszterházy Károly Főiskolához csatlakozhat.

Szintén jövő júliustól egyesülne a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola, valamint a Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola. Mindkettő várhatóan alkalmazott tudományok egyetemeként működik majd a jövőben.

Közölte: az államtitkárság véleményét ismertette, a változásokról a vonatkozó leveleket az érintett felsőoktatási intézmények kedden délután megkapják. Ezt követően a szenátusok megfogalmazhatják véleményüket a tervezett változtatásokról.

Az államtitkár hozzátette: a fenntartó miniszter a véleményeket figyelembe veszi, de az nem köti, legkésőbb jövő hét végén a döntést a tárca vezetője várhatóan meghozza majd.

Kérdésre hozzátette: arra számít, hogy a Corvinus szenátusa ellenvéleményt fogalmazhat meg, a többi esetben szerinte erre nem kell számítani.

Palkovics László elmondta: az intézményi átalakítások három lépcsőben történnek majd, jövő januárban, júliusban, illetve 2017. júliusában valósulhatnak meg. A karok átadásánál alapvetően január a határidő, az intézménylétesítéseknél júliusi időpontot határoztak meg.

Összesítése szerint az átalakítások nyolc intézményt érintenek, és a jelenlegi állapothoz képest 9 képzési hely kerül más intézményhez. Minden meghirdetett képzésen a tanulmányok befejezése az eredeti feltételekkel biztosított, az érintett hallgatók változatlan feltételek mellett, de egy másik intézményben - a jogelőd intézmény nevének feltüntetésével - szerezhetik meg diplomájukat.

Közölte: nem a megtakarítás a fő cél, hanem az, hogy jobban, hatékonyabban működjön a felsőoktatás. Kérdésre válaszolva kitért arra is: hasonló léptékű további változtatásokat már nem terveznek, kivéve ha az intézmények kezdeményeznek ilyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!