Hírek

2015.09.04. 13:26

Ausztriai munkavállalók Vasból: mi lenne, ha lezárnák a határt?

Sopronnál fokozottan ellenőriznek, de Pinkamindszentnél nyugalom van. A két ausztriai munkavállaló merőben eltérő tapasztalatokról számolt be.

Budai Dávid

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, ha Magyarország nem védi meg határait, az osztrákok meg fogják a magukét - ennek már látszanak jelei -, akkor viszont a magyarok szorulhatnak ki a schengeni övezetből. A kijelentés még szeptember elsején az országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén hangzott el. Kontrát Károly, a belügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy eddig 156 ezren lépték át idén illegálisan a magyar határt, amihez Papp Károly országos rendőr-főkapitány hozzátette, hogy ebben az évben összesen 862 embercsempészt fogtak el.

Megkérdeztünk két magyar munkavállalót, akik nap, mint nap kijárnak dolgozni Ausztriába, hogy hogyan látják a kialakult menekülthelyzetet, mit tapasztalnak a határon, tartanak-e attól, hogy veszélybe kerül a munkájuk? Illetve, kíváncsiak voltunk arra is, hogy Ausztriában mennyire tárgya a közbeszédnek a menekültkérdés?

Egy neve elhallgatását kérő fiatal szombathelyi nő elmondta, már korábban is volt kontroll a soproni határnál. Általában ezek az ellenőrzések fennakadásokat okoznak, feltorlódnak az autók es hatalmas sorok alakulnak ki. A héten hétfőtől-csütörtökig minden nap kint álltak az osztrák rendőrök a határnál. Hétfőn például akkora dugó volt, hogy majdnem elkéstek a munkából, és éppen csak hogy beértek a reggel hétórai kezdésre. Kedden már jobb volt a helyzet, szerdán és csütörtökön araszolva ugyan, de eljutottak a határig, viszont pénteken sem ellenőrzés, sem dugó nem volt. Tapasztalatai szerint, amikor ellenőriznek, akkor a dobozos autókat szedik ki leginkább a sorból.

Megtudtuk, ahol dolgozik, az osztrák főváros mellett található Brunn am Gebirge-ben nagyon kevés szó esik a migránsokról, igaz, ez egy egészen multikulturális közeg, vannak arabok, szerbek lengyelek, horvátok, így a bevándorlás nem téma.

Személy szerint attól kevésbe fél, hogy a menekültek elveszik a munkáját, inkább az kelt benne félelmet, hogy mennyi terrorista kerül így Európába és tart Európa szívébe, Németországba. Fél attól is, hogy azzal a magatartással, amit Magyarország mutat a menekültkérdésben, muszlim országokat haragítunk magunkra, támadásokat, ellenségeskedést kivívva ezzel. A fiatal nő elmondta, attól is tart, hogy ennyi idegen jön az országba és bár tovább utaznak, félti a biztonságát, mivel az ember – ahogyan fogalmazott – már nem tudja mit higgyen. Az utóbbi időben kétszer láttak menekülteket. Egyszer, osztrák oldalon két életerős férfi – az egyikük mezítláb – hátizsákkal gyalogolt. A másik esetben, Sopronban a plázánál egy kisebb öt-hat fős csoport sétált a határ fele vezető úthoz. Ugyan békésnek látszódtak, de vajon mi a biztosíték arra, hogy a menekültek a jövőben nem bántanak senkit?

Gayer Gábor szintén Ausztriában dolgozik, és ő azt tapasztalta, hogy nagyon is téma Ausztriában a menekültkérdés, igaz az osztrákoknak nem kell akkora embertömegekkel megküzdeniük, mint Magyarországnak. Szerinte tanácstalanul állnak a kérdés előtt. Sem azt nem tudják, hogy mi lesz a menekültválság vége, sem azt, hogy mi lenne a jó megoldás. Hozzátette, ugyanúgy megoszlanak a vélemények, mint itthon. Valaki segítene, valaki gyűlölködik. Az osztrák állam próbál olyan helyeket létrehozni, ahol el tudják őket szállásolni.

Gayer Gábor szintén Ausztriában dolgozik. Fotós: Budai Dávid

Gábor, aki naponta Pinkamindszentnél lépi át a határt, nem vette észre, hogy valami is szigorodott volna. Nincs több ellenőrzés. Ha van is, akkor is inkább szondáztatnak a rendőrök, nem a menekültekre vadásznak. Ettől függetlenül az osztrák rendőrség nagyon is jelen van és folyamatosan dolgoznak, és a kinti hatóságok nagyon küzdenek az embercsempészek ellen. Gábor egy este, a saját szemével látta, hogy az előtte haladó román furgont a rendőrök kiemelték a forgalomból. Munkáját jelenleg nem félti, azonban hosszabb távon tart attól, hogy ha még több vendégmunkás és olcsó munkaerő lesz kint, akkor csökkennek majd a fizetések. Továbbá nem szeretné azt sem, hogy minden este rendőri kordonok között kelljen hazajönni és igazolni magát, de ezekre egyelőre semmi jel nem utal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!