Hírek

2015.09.04. 13:26

Ausztriai munkavállalók Vasból: mi lenne, ha lezárnák a határt?

Sopronnál fokozottan ellenőriznek, de Pinkamindszentnél nyugalom van. A két ausztriai munkavállaló merőben eltérő tapasztalatokról számolt be.

Budai Dávid

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter úgy nyilatkozott, ha Magyarország nem védi meg határait, az osztrákok meg fogják a magukét - ennek már látszanak jelei -, akkor viszont a magyarok szorulhatnak ki a schengeni övezetből. A kijelentés még szeptember elsején az országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén hangzott el. Kontrát Károly, a belügyminisztérium államtitkára elmondta, hogy eddig 156 ezren lépték át idén illegálisan a magyar határt, amihez Papp Károly országos rendőr-főkapitány hozzátette, hogy ebben az évben összesen 862 embercsempészt fogtak el.

Megkérdeztünk két magyar munkavállalót, akik nap, mint nap kijárnak dolgozni Ausztriába, hogy hogyan látják a kialakult menekülthelyzetet, mit tapasztalnak a határon, tartanak-e attól, hogy veszélybe kerül a munkájuk? Illetve, kíváncsiak voltunk arra is, hogy Ausztriában mennyire tárgya a közbeszédnek a menekültkérdés?

Egy neve elhallgatását kérő fiatal szombathelyi nő elmondta, már korábban is volt kontroll a soproni határnál. Általában ezek az ellenőrzések fennakadásokat okoznak, feltorlódnak az autók es hatalmas sorok alakulnak ki. A héten hétfőtől-csütörtökig minden nap kint álltak az osztrák rendőrök a határnál. Hétfőn például akkora dugó volt, hogy majdnem elkéstek a munkából, és éppen csak hogy beértek a reggel hétórai kezdésre. Kedden már jobb volt a helyzet, szerdán és csütörtökön araszolva ugyan, de eljutottak a határig, viszont pénteken sem ellenőrzés, sem dugó nem volt. Tapasztalatai szerint, amikor ellenőriznek, akkor a dobozos autókat szedik ki leginkább a sorból.

Megtudtuk, ahol dolgozik, az osztrák főváros mellett található Brunn am Gebirge-ben nagyon kevés szó esik a migránsokról, igaz, ez egy egészen multikulturális közeg, vannak arabok, szerbek lengyelek, horvátok, így a bevándorlás nem téma.

Személy szerint attól kevésbe fél, hogy a menekültek elveszik a munkáját, inkább az kelt benne félelmet, hogy mennyi terrorista kerül így Európába és tart Európa szívébe, Németországba. Fél attól is, hogy azzal a magatartással, amit Magyarország mutat a menekültkérdésben, muszlim országokat haragítunk magunkra, támadásokat, ellenségeskedést kivívva ezzel. A fiatal nő elmondta, attól is tart, hogy ennyi idegen jön az országba és bár tovább utaznak, félti a biztonságát, mivel az ember – ahogyan fogalmazott – már nem tudja mit higgyen. Az utóbbi időben kétszer láttak menekülteket. Egyszer, osztrák oldalon két életerős férfi – az egyikük mezítláb – hátizsákkal gyalogolt. A másik esetben, Sopronban a plázánál egy kisebb öt-hat fős csoport sétált a határ fele vezető úthoz. Ugyan békésnek látszódtak, de vajon mi a biztosíték arra, hogy a menekültek a jövőben nem bántanak senkit?

Gayer Gábor szintén Ausztriában dolgozik, és ő azt tapasztalta, hogy nagyon is téma Ausztriában a menekültkérdés, igaz az osztrákoknak nem kell akkora embertömegekkel megküzdeniük, mint Magyarországnak. Szerinte tanácstalanul állnak a kérdés előtt. Sem azt nem tudják, hogy mi lesz a menekültválság vége, sem azt, hogy mi lenne a jó megoldás. Hozzátette, ugyanúgy megoszlanak a vélemények, mint itthon. Valaki segítene, valaki gyűlölködik. Az osztrák állam próbál olyan helyeket létrehozni, ahol el tudják őket szállásolni.

Gayer Gábor szintén Ausztriában dolgozik. Fotós: Budai Dávid

Gábor, aki naponta Pinkamindszentnél lépi át a határt, nem vette észre, hogy valami is szigorodott volna. Nincs több ellenőrzés. Ha van is, akkor is inkább szondáztatnak a rendőrök, nem a menekültekre vadásznak. Ettől függetlenül az osztrák rendőrség nagyon is jelen van és folyamatosan dolgoznak, és a kinti hatóságok nagyon küzdenek az embercsempészek ellen. Gábor egy este, a saját szemével látta, hogy az előtte haladó román furgont a rendőrök kiemelték a forgalomból. Munkáját jelenleg nem félti, azonban hosszabb távon tart attól, hogy ha még több vendégmunkás és olcsó munkaerő lesz kint, akkor csökkennek majd a fizetések. Továbbá nem szeretné azt sem, hogy minden este rendőri kordonok között kelljen hazajönni és igazolni magát, de ezekre egyelőre semmi jel nem utal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!