Hírek

2015.09.25. 15:52

Ideiglenes őrzőhely lett a szombathelyi börtön – Közgyűlési beszámolók

Szombathely – Pénteken ismét ülésezett a Vas Megyei Közgyűlés, az ülésen részletesen beszéltek a migránskérdésről.

Cseszkó Tamás

Dr. Tiborcz János dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány elmondta: 2011-ben mindössze kilenc illegális migránst fogtak el az osztrák kollégákkal közösen.

– 2012-ben változott először a helyzet, ekkor már ötszázra ugrott a közösen elfogott határsértők száma – fogalmazott a rendőrfőkapitány, hozzátéve, hogy csütörtök éjfélig 380 illegális migránst állítottak elő. Dr. Tiborcz Jánostól azt is megtudtuk, hogy az embercsempészek nem sok sikerrel jártak Vas megyében.

– Az volt a gyakorlat, hogy a bűnözők előfutó gépkocsikkal igyekeztek feltérképezni a helyzetet, a főkapitányság bűnügyi szervei azonban hamar felderítették ezeket a módszereket. – Az embercsempészek először csak Szerbiából érkeztek, de később Bács-Kiskun és Csongrád megyei bűnelkövetőkkel is találkoztunk – hangzott el. Vas megyei embercsempész nem működött közre ilyen cselekményben.

A megyei rendőrfőkapitány szerint szeptemberig a megye lakossága az illegális migrációból semmit sem érzett.

Dr. Tiborcz János rendőr dandártábornok, Vas megyei főkapitány a vasi migránshelyzetről tájékoztatta a megyei közgyűlést. Fotó: Médiaközpont

– Szeptember 10-én jött a parancs, hogy alakítsunk ki egy nyílt regisztrációs pontot a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén. Megépült a sátortábor, ahol 780 fekvőhelyet alakítottak ki. Másnap megérkezett az első autóbusz, és a következő három napban ezer migráns érkezését rögzítettük – mondta dr. Tiborcz János, aki kitért arra is, hogy a körmendiek először megijedtek, de a rendőrség garantálta, hogy a város közrendje semmiben sem fog kárt szenvedni. – Ez így is történt – mondta.

Miután beérkeztek az autóbuszok, a karitász, a Máltai Szeretetszolgálat és a bevándorlási hivatal munkatársai élelemmel, itallal látták el a menekülteket. Ezeket az embereket kisebb csoportokban kísérték el Pinkamindszentig, azért, hogy a közlekedés biztonságát garantálják.

A következő fontos dátum szeptember 13., akkor érkezett az újabb parancs: Szentgotthárdon, az ipari park területén is létre kell hozni egy migrációs pontot. A dandártábornok szerint a helyzet Szentgotthárd életében sem hozott komolyabb változást. Szeptember 19-én három személyvonat is érkezett a vasútállomásra. – Az eredeti tervek szerint a vonatot úgy állítottuk volna meg, hogy a migránsok ne érintsék a város területét, de a magas vasúti töltés miatt az átkelés nem lett volna biztonságos. Háromezer embert kísértünk be közúton a regisztrációs pontra – hangzott el. A rendőrkapitány kitért arra is, hogy a szombathelyi vasútállomáson is több, migránsokkal teli vonat áthaladt, de soha nem okoztak semmilyen fennakadást.

Ma éjfélig egyébként 173 buszjárat érkezett Szentgotthárdra, a térségben összesen 14 ezer migráns haladt át a gyűjtőpontokon. – A helyzet azonban a megye közrendjében semmifajta változást nem hozott – szögezte le a főkapitány, kiemelve, hogy a lakosság és a rendészeti társszervek együttműködve, jól kezelik a helyzetet.

Bodonyi László, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főosztályvezető-helyettese kiemelte: péntekig 174 265-en terjesztettek be menekültstátusz iránti kérelmet. – Szír, albán, afgán, pakisztáni, bangladesi emberek érkeznek, de már afrikai országokból is vannak, akik menedékjoghoz folyamodnak – hangzott el. A főosztályvezető szólt arról is, hogy sokan vannak, akik nem akarnak hazánk területén maradni, őket idegenrendészeti eljárás alá vonják.

Friss hír, hogy mától kezdve a szombathelyi börtönt is ideiglenes őrzőhelynek nyilvánították. Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte: az első néhány busz érkezése után a megyei önkormányzat nagy sikerű takarógyűjtést indított. – Tegnap látogatást tettem a déli határszakaszon, meglátogattam a vasi rendőröket, akik ott teljesítenek szolgálatot. Elismerendő az a fegyelem és összetartás, ami ott tapasztalható – hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!