Hírek

2015.09.21. 18:26

Milos ügy újratöltve – Az ismert szombathelyi vállalkozó csaknem tíz éve nem hajlandó fizetni

Szombathely - Olvasónk csaknem tíz éve fut a pénze után, de nem adja fel. Milos Attilát két évvel ezelőtt ítélték csaknem három év börtönre, azóta nem tudni, hol van.

Budai Dávid

Leporoltuk Milos Attila ismert szombathelyi vállalkozó ügyét, mivel a mai napig nem kapta meg jogos követelését egy olvasónk. Mint megtudtuk, lassan tíz éve hiába várja a pénzét. 2006 februárjában még álmában sem gondolta volna, hogy rossz ötlet üzletelni az M és M Transport Kft.-vel, akkor a cég több mint hétmillió forint értékben vásárolt tőlük tehergépkocsi-alkatrészeket, úgy hogy – mint később bebizonyosodott – azt már a vásárlás pillanatában sem akarta kifizetni, arra nem is lett volna módja.

Ahogyan az már lenni szokott, Milos Attila másokat is becsapott, ezért ahogyan lapunk még 2010 szeptemberében megírta, a fuvarozó cég vezetőjét 245 milliós csalással vádolta meg az ügyészség. Milos Attila a bíróság előtt tagadta bűnösségét, érveit 17 oldalas vallomásban sorakoztatta fel. A több céget tömörítő családi vállalkozásban működő holding logisztikával, fuvarszervezéssel, szállítmányozással, tehergépkocsik szervizelésével, telephely bérbeadással foglalkozott. Öt évvel ezelőtt a vádiratot ismertető megyei ügyész szerint Milos Attila úgy kötött szerződéseket üzemanyagot, valamint teherautó-alkatrészeket forgalmazó cégekkel, hogy tisztában volt vele: nem tudja kiegyenlíteni a hitelkártyára megvásárolt üzemanyag ellenértékét. A vádirat szerint négy olajforgalmazó cégnek összesen 236 milliós kárt okozott a vádlott. Mindez 2006-­ban történt, amikor az ügyészség szerint a vádlott már jól tudta: csak idő kérdése, hogy mikor dőlnek be cégei.

Az igazságszolgáltatás malmai lassan őrölnek, így végül 2012-ben született meg az elsőfokú ítélet, amelyben csalás büntette és a számviteli fegyelem megsértése miatt két év tíz hónap letöltendő börtönre ítélték az ismert vállalkozót. A vád szerint a férfi, mint a szállítmányozási cég tulajdonosa és ügyvezetője nem fizette ki hitelezőit, tudatosan tévedésbe ejtette szállítóit, a társaság vagyonát pedig más vállalkozásaiba mentette ki. Milos Attila a vele szemben folytatott büntetőeljárás során végig tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, vállalkozásának helyzetét és fizetési nehézségeit a gazdasági válsággal és a forint-euró árfolyamváltozásával indokolta. A bíró az ítélet indoklásában hangsúlyozta: elsősorban az igazságügyi könyvszakértői vélemények alapján vont le következtetéseket, a bíróság a vádiratban szereplő 250 millió forintnál jelentősen kisebb összegű károkozást állapított meg a rendkívül részletes bizonyítási eljárás alapján. Mivel az ügyész súlyosbításért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, az ítélet nem vált jogerőssé. Az ügyész azt is kérte a bíróságtól, hogy rendeljen el lakhelyelhagyási tilalmat a vádlott számára, ezt azonban a bíróság furcsa módon nem látta indokoltnak. Sőt, a vádlott ügyvédje egy kéthetes máltai útra hivatkozva a következő tárgyalás napjának elnapolását is kérte a bíróságtól.

Újabb egy évnek kellett eltelnie, hogy megszülessen a jogerős ítélet: a Győri Ítélőtábla helybenhagyta a Szombathelyi Törvényszék által 2012-ben hozott ítéletet. Olvasónk elmondása szerint a vádlott ügyvédje mindenkit hibáztatott, a könyvelőt, a könyvvizsgálót, a rendőrséget és az ügyészséget is, csak valamiért azt felejtette el, hogy valójában miért is volt tárgyalás. Ekkor Milos Attila még mindig tagadta bűnösségét, a Vas Népe hasábjain úgy nyilatkozott: „Minden lehetséges jogi lépést meg kívánunk tenni ezzel az ítélettel kapcsolatosan. Jogi szakértőink jelenleg vizsgálják az összes törvényes jogorvoslati lehetőséget."

Azóta újabb két év telt el, Milos Attila nem vonult börtönbe, ellene elfogatóparancs van érvényben. Ez hogyan lehetséges? Olvasónk szerint jó ügyvédjei voltak, akik meg is tettek minden lehetséges jogi lépést. Így különböző indokokkal mindig eltolták a börtönbe vonulás időpontját, amíg aztán egyszer csak Milos Attila el nem tűnt. Az ügy érdekessége, hogy vagyonának egy részét 2008-ban és 2009-ben zár alá vették, amit aztán 2014-ben formai okokra hivatkozva feloldattak, pedig ez a vagyon bőven fedezte volna olvasónk követélését. Mostanra persze már semmi nincs a nevén. Így csúszott ki az igazságszolgáltatás kezei közül a vállalkozó, akit bár jogerősen elítéltek, hitelezőinek követelését is jogosnak találták, mégis nagyon úgy néz ki, hogy a vállalkozók futhatnak a pénzük után. Azt, hogy hol tartózkodik most Milos Attila, nem lehet tudni, olvasónk szerint talán egy olyan országban, ahol nincsen kiadatás. Hozzátette: lehetséges, hogy a csatát megnyerték a vállalkozó ügyvédjei, ám a háborút még nem. Olvasónk fontolóra veszi, hogy etikai vizsgálatot indít Milos Attila védői ellen, vagy a Kúriához fordul, de nem hagyja annyiban az ügyet, bár, mint fogalmazott, sokéves tapasztalatával tudja, hogy holló a hollónak nem vájja ki a szemét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!