Hírek

2015.09.23. 11:41

Patikatitkokat lepleznek le hat Vas megyei gyógyszertárban – világnapot ünnepelnek a gyógyszerészek

Körkép – Világnapot ünnepel a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Vas Megyei Szervezete.

Bakos Ágnes

Szeptember 25-én a gyógyszerész szakmát népszerűsítik és megnyitják a patikákat a laikusok előtt, Vas megyében hatot. Ilyen még nem volt Magyarországon.

– A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöksége tavaly döntött úgy, hogy 2015-től Magyarországon is megünnepeljük a gyógyszerészek világnapját, hogy felhívjuk a figyelmet a gyógyszerészeti tudományok és hivatás sokoldalúságára és a szakmában dolgozók munkájának fontosságára – hangsúlyozta dr. Feller-Pelle Krisztina szakgyógyszerész, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Vas Megyei Szervezetének elnöke.

– Vas megyében előadásokat tartunk gimnáziumokban a gyógyszerészi hivatásról a pályaválasztás előtt álló tanulóknak, és lehetővé tesszük, hogy néhány gyógyszertárban megnézhessék az érdeklődők, milyen munka folyik a raktárakban, hogyan készítjük a gyógyszereket a laboratóriumban – sorolta a gyógyszerészünnep elemeit az elnök.

Mindenekelőtt szeretnék felhívni a figyelmet a hivatásuk szépségeire, a hazai gyógyszerészképzésre – természetesen nem csak Vas megyében.

– Szinte minden megye külön szervez előadásokat, figyelemfelhívó rendezvényeket, felkérve a gyógyszertárban dolgozó kollégákat, hogy szeptember 25-én álljunk meg néhány percre ünnepelni, ezzel is erősítve szakmánk összetartását – mondta a magyarországi ünnepről dr. Feller-Pelle Krisztina.

A világnaphoz kapcsolódva, a Gyógyszerészek Világszervezete minden évben meghirdet egy gyógyszerészi működési területet, amelyre az adott évben fókuszálnak a tagországok. Az idei év mottója: „Gyógyszerészek az egészség szolgálatában”.

Ami a patikatitkokat illeti, a kenőcskészítéstől a „robbanó”, illetve veszélyes szerek szakszerű tárolásig, mindenre fény derül hat Vas megyei patikában.

– Hogyan készül egy több komponensből álló készítmény, oldat, vagy hogyan készítünk egyszerre negyven popsikenőcsöt? Ezt is megmutatjuk – mondta a szakgyógyszerész. Hozzátette: – Arra gondoltunk, hogy azokban a helyiségekben lévő munkafolyamatok, amelyek nincsenek szem előtt, biztosan érdekesek lehetnek az érdeklődő fiatalok számára.

A gyógyszerészek szeretnék, ha minél többen tudnák, hogy a munkájuk nem csak a gyógyszerek kiadásából áll.

– A gyógyszerészi gondozás hivatásunk fontos eleme, vérnyomás- és vércukormérésen túl adott betegségekről, betartandó terápiás útmutatásokról is beszélgetünk a hozzánk betérő egészséges emberekkel, betegekkel – foglalta össze dr. Feller-Pelle Krisztina.

A világnap alkalmából hat Vas megyei gyógyszertár enged betekintést a munkájába pénteken. Szombathelyen a Markusovszky Kórház Intézeti Gyógyszertára, a Panacea, a Margaréta, a Gondviselés és a Rókus Gyógyszertár, Vépen pedig a Salvator patika gyógyszerészei kalauzolják el az érdeklődőket a gyógykészítmények világába.

Van patika, amelyik egész nap várja a látogatókat, és van, amelyik délután mutatkozik be az érdeklődőknek.

Patikafiókok - a rendezés, a rendszerezés nagyon fontos a gyógyszertárakban.

Patikahűtöttkamra - vannak speciális és kevésbé speciális szerek és alapanyagok, amelyeknek meleg a szobahőmérséklet, folyamatos hűtést igényelnek.

Patikus_gyógyszerkiadás - nem csak a receptre írtakkal van dolga a patikusnak, ezt is megmutatják a rendhagyó nyílt napon.

dr. Kernya Tibor szakgyógyszerész

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!