Hírek

2015.09.20. 06:55

Szombathelyen is jártak migránsok – Már 4 millió forintot költött Vasban a Karitász

Körkép – Átutazóban, vonattal jártak illegális migránsok Szombathelyen. A Katolikus Karitász folyamatosan segít Vas megyében, ötven önkéntesük dolgozott már a menekültek körül.

Bakos Ágnes

Szombathelyen is jártak migránsok: átutazóban.

Amint arról a vaol.hu szombaton folyamatosan beszámolt, Szentgotthárdnál megtelt az osztrák oldal, így előbb várakoztattak a magyar oldalon mintegy ezer embert, aztán az ide érkezett vonat már meg sem állt szombat este, hanem továbbment Hegyeshalomba.

A vonatokon zárják az ajtókat, csak a célállomáson engedik leszállni a menekülteket.

Szentgotthárdról Szombathelyen keresztül közlekedett a járat – menetrend szerint ebben a viszonylatban nincs vonatközlekedés átszállás nélkül, csak most, rendkívüli esetben. Úgy értesültünk, nem ez az egyetlen kivétel, amit a vasúttársaságok tettek a rendkívüli menekülthelyzetben, eltérve a szigorú szabályoktól és adminisztrációtól. Az illegális migránsok szállítására összeállított 10-12 kocsiból álló szerelvények folyamatosan közlekedhetnek a napokban.

Közben összegezte az elmúlt tíz nap munkáját a Katolikus Karitász, Vas megyét illetően.

Másfél hete állították fel a sátortábort a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán és egy hete állnak a sátrak Szentgotthárd külterületén, az ipari parkban – ez utóbbi helyszínen, a határ közvetlen közelsége miatt sokkal nagyobb a forgalom.

Eddig a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász több mint 4 millió forint értékben segített az áthaladó migránsoknak, a körmendi plébánia pedig további 600 ezer forint értékben osztott adományokat.

Szentgotthárdon eddig több mint ötven önkéntes segítette a munkát: ivóvizet, kekszet, higiéniai felszerelést, almát, takarót és ruhát osztottak folyamatosan és segítenek a területek tisztán tartásában.

Szeletelt kenyeret, szeletelt sajtot, almát és ivóvizet csomagolnak a karitászosok. Az elmúlt napok tapasztalati azt mutatják, hogy a gyaloglók inkább a kisebb adagokból álló csomagokat kérik, amelyet gyorsan el tudnak fogyasztani.

Szentgotthárdon a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt Vas megyei szervezete is segít – szintén élelmiszerrel, vízzel és takarókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!