Hírek

2015.09.28. 04:57

Szombathelyről látható volt a szuperholddal egybekötött holdfogyatkozás

Szombathely – Hajnali kettőtől reggel fél hétig tartott a különleges égi jelenség. Legközelebb 2033-ban lesz ilyen, hétfő hajnalban pedig itt, a nyugati határszélen volt megfelelő az időjárás a hold-jelenség megfigyeléséhet.

Bakos Ágnes

Több mint 30 év után mutatkozott szuperholddal "egybekötött" teljes holdfogyatkozás.

Az ország nagy részén felhők takarták az eget, így csak északkeleten és itt, az ország nyugati végében volt tisztán látható a jelenség.

Fotó: a szerző

A félárnyékba belépés időpontja helyi időben 02:11-kor kezdődött. A részleges fogyatkozás kezdete 03:07 volt. A teljes fogyatkozás kezdete 04:11, közepe 04:47.

A teljes árnyékból a Hold 05:23-kor kezdett kibukkanni, a részleges fogyatkozás vége 06:27 – a két időpont között készült Szombathelyről a fotó.

Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor égi kísérőnk ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor csaknem 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygónktól, mint a Hold pályájának a Földtől legtávolibb csücskén. A közelségnek köszönhetően az égitest 14 százalékkal nagyobbnak tűnik és 30 százalékkal fényesebben ragyog az égbolton, mint amikor a legtávolabbi a telihold.

Az "egyszerű" holdfogyatkozások meglehetősen gyakoriak, évente átlagosan kétszer fordulnak elő, a 21. században 228 alkalommal vetül bolygónk árnyéka az égitestre.

A következő, Magyarország területéről is megfigyelhető teljes holdfogyatkozás – szuperhold nélkül – 2018 nyarán lesz majd.

A szuperhold és a holdfogyatkozás egybeesése viszont rendkívül ritka jelenség: legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre 18 évet, 2033-ig kell várni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!