Hírek

2015.10.07. 13:24

Ki kapja az idén a Prima-díjat? - Kultúra kategória: Nagyné Erőss Rozália, Petró János, Dr. Zsámbéky Monika

A kultúra kategóriával befejeződik az idei Prima-díj kilenc jelöltjének bemutatása.

Némethy Mária

NAGYNÉ ERŐSS ROZÁLIA majdnem három évtizede segíti diákjait édes anyanyelvünk szépségének, a magyar és világirodalom lélekemelő világának megismerésében. Korábban a kőszegi Béri Balog Ádám Általános Iskolában dolgozott, jelenleg a szombathelyi Bolyai Gyakorló Gimnáziumban dolgozik pedagógusként. Kezdetektől foglalkozott tanulói színjátszó csoportok, verskörök istápolásával, iskolaújságok szerkesztésével, diákújságírók támogatásával. Szakvezető tanárként sok hallgatót segített tanítási gyakorlatában.

Megyénkben először az ő rendezésében, tanártársai közreműködésével mutatták be A dzsungel könyvét. A Kőszegi Várszínházban 1999-ben nyolcvan gyermek szereplésével kilenc előadáson tapsolt a közönség Dés László Geszti Péter Békés Pál zenés játékának. Színházlátogatások, kiállítások, kirándulások lelkes szervezője, állandó résztvevője a szavalóversenyek, színházi találkozók zsűrijének, könyvszerkesztőként is ismert. Hatalmas munkabírás, alkotó fantázia, a kultúra szinte minden területe iránti mély érdeklődés és tisztelet jellemzi személyiségét.

A Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán magyar és népművelő, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen középiskolai magyar szakos tanári, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen színházi nevelés szakon végzett. Budapesten az Íróakadémia kurzusain a kortárs írókkal-költőkkel történő személyes találkozások tapasztalait, élményeit haszonnal építette be a mindennapi tanítási gyakorlatba.

PETRÓ JÁNOS ötéves korában kezdett zongorázni, 1960-ban a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán karmesteri diplomát szerzett. 1959-ben első díjat nyert Bécsben a Világifjúsági Találkozón. 1962-ben alapította meg a Szombathelyi Szimfonikus Zenekart, 1991-ig zeneigazgatója és vezető karmestere volt. 1964 nyarán először játszották az Iseumban Mozart Varázsfuvoláját. Értékes szervezői és művészi munkájának köszönhetően hivatásos zenekarrá vált a szombathelyi. Petró János volt a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyre hívója, vendégkarmestere, a Magyar Televízió Karmesterversenyének zsűritagja. Elláttuk Nyugat-Dunántúl hangversenyéletét, hangversenyeztünk minden nagyvárosban, rendszeresen Budapesten. Ismert szereplői voltunk Bécs, Pozsony, Graz, Linz, Ljubljana, Kassa hangversenyéletének, turnéink behálózták egész Európát. Mint zeneszerző is, különös helyet foglalt el zenekarom életében a kortárs zene. A kisebb műveket is beleértve közel száz mű ősbemutatóját vezényeltem. Jelenleg is vezényelek, főleg Szombathelyen, Győrben, a Magyar Zeneművészeti Társaság Minifesztiválján nyilatkozta Petró János.

Elismerései: Liszt-díj; Bartók-Pásztory-díj, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, Szombathely Kultúrájáért Életműdíj. 2012-ben az Év vasi embere volt.

DR. ZSÁMBÉKY MONIKA művészettörténész, főmuzeológus, a művészettörténet doktora.

1982-től dolgozik szülővárosában, Szombathelyen, ahol 2012-ben az intézmény küzdelmes évében vállalta a Szombathelyi Képtár vezetését is. Több éven át tanított művészettörténetet a Művészeti Gimnáziumban és a Berzsenyi Dániel Főiskolán. A Szombathelyi Képtárban több tucat képzőművészeti és művészettörténeti kiállítást rendezett. Fő kutatási témája Vas megye középkori és barokk művészeti emlékei. Újabban a Szent Márton-kultusz emlékeivel foglalkozik.

Valamennyi fontosabb kiállításához katalógust írt, szerkesztett. A Hefele és a Batthyányak évszázadai kiállítása az MTA Művészettörténeti Bizottsága Opus mirabile díj helyezettjei közé került. Tudományos munkásságát szakmai konferenciák szervezésével, előadások tartásával és folyamatos publikálással erősíti. Három önálló kötete látott napvilágot. Több szakmai szervezetben fejt ki közéleti tevékenységet. Kiemelkedő igényességgel műveli hivatását, mindemellett példás családi életet él. Férjével, Kiss Gábor régésszel négy gyermeket neveltek fel, most várják hetedik unokájuk érkezését.

Az idén október 15-én 16 órakor kezdődik a Prima-díjak Vas megyei díjátadó gálája a Weöres Sándor Színházban. Ezen ünnepélyesen, műsor kíséretében adják át a kategóriák győzteseinek az egymillió, a jelölteknek pedig a 100-100 ezer forintot.

Az idén is lehetősége lesz a Vas Népe olvasóinak a közönségszavazatok leadására. Október 8-ától indul majd a szavazás lapunk online portálján, a vaol.hu-n, és tart október 15-én reggel 8 óráig. Itt a közönségdíjasra lehet majd voksolni. Nevét a díjátadó gálán hozzuk nyilvánosságra. Részére a díjról Szombathely polgármestere, dr. Puskás Tivadar gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!