Hírek

2015.10.04. 12:12

150 éves a Sopron -Bük-Szombathely- Nagykanizsa vasútvonal

Bük - 1865. szeptemberében futott ki az első szerelvény. A Sopron -Bük-Szombathely- Nagykanizsa vasútvonal idén ünnepli százötvenedik születésnapját.

Kelemen Attila

A jubileum alkalmából a település pályaudvarán szeptember 30-án emléktáblát avattak. Százötven évvel ezelőtt indult meg a vasúti közlekedés ezen a szakaszon. A munkálatokat akkor a Császári és Királyi Szabadalmazott Déli Állam-, Lombard-Velencei és Közép-Itáliai Vasút Társaság, ismertebb nevén a Déli Vasút társaság végezte. Bük város vasútállomásán ünnepélyes keretek között avatták fel a jeles napra készített emléktáblát. A rendezvény résztvevőit a Répcementi Férfikar egy büki népdallal köszöntötte. A nóta rigmusai is a vasúti közlekedés kezdetét elevenítették fel. Felsőbüki vasútállomáson, áll a gőzös, áll a negyedik vágányon,/az elsőnek, jaj, de füstöl a kéménye, azzal visznek az orosz határszélre. A fogadózenét követően dr. Németh Sándor, Bük város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében hangsúlyozta, az elmúlt másfélszáz év vasúttörténete szorosan összefonódik Bük város történelmével.

A táblát dr. Németh Sándor és Kövesdi Szilárd leplezte le Fotó: Varga Zsolt

Ha visszatekintünk a százötven évvel ezelőtt történtekre, amikor megépült a vasútvonal, 1865-ben, 1869-ben nyílt meg Bükön a cukorgyár, amelynek a működéséhez elengedhetetlen volt a vasút. Az ezt követő évtizedekben is rengeteget tudott hozzáadni a vasút a település fejlődéséért. A vezérigazgató szólt az együttműködés fontosságáról, kiemelte, hogy a fürdőbe érkező utasoknak biztosítják a kombinált jelgyet. A közlekedés ad lehetőséget a helyieknek és a környékbélieknek, hogy minden reggel útnak induljanak. Sokan járnak vonattal iskolába, munkába, ügyeket intézni. Kiemelte a város és a GYSEV Zrt. közti jó együttműködést.

Az ünnepségen Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. vezérigazgatója a vasúttörténetéről, gazdasági és szociális szolgáltatásairól is beszélt. A város életének fontos eseményeként említette a cukorgyár 1869-es megnyitását, amelynek sikeres működéséhez hozzájárultak a vasúti fejlesztések. Hangsúlyozta, napjaink egyik fontos döntése, hogy a fürdőbe vonattal érkező vendégek számára kombinált jegyeket biztosítanak, így segíti egymást a város és a vasúttársaság. Az ünnepi megemlékezéseket követően Kövesdi Szilárd és dr. Németh Sándor leleplezte az emléktáblát. A feldíszített szerelvény tovább indult, mert Szombathelyen és Nagykanizsán is megemlékeztek a jeles eseményről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!