Hírek

2015.10.05. 08:57

Miről árulkodnak az online pénztárgépek? - 40 millió forintnyi bírságot szabott ki a NAV!

Megyei körkép - Vas megyében a rendezvényekre kitelepült árusok és vendéglátók nyolcvan százaléka nem ad nyugtát. Az alkalmi munkavállalók fele nincs bejelentve.

Budai Dávid

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőrei a Nyugat-dunántúli régióban összesen 468 esetben ellenőrizték a nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítését, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az árucikkek eredetét, valamint az online pénztárgépek használatát, tudtuk meg Kovács Máriától, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivőjétől.

A nyári hónapokban végzett vizsgálatok 38 százalékánál tártak fel szabálytalanságot. A mulasztási bírság összege várhatóan megközelíti a 40 millió forintot, a visszaeső adózóknak üzletbezárással is számolniuk kell. A revizorok idén is kiemelten vizsgálták a strandokat, vásárokat, a nagyobb rendezvényeken, fesztiválokon kitelepülőket és a vendéglátóhelyeket. Az ellenőrzések nem szúrópróbaszerűen történtek, a NAV az online pénztárgépek adataiból már pontosan tudta, hol érdemes ellenőrizni, és nem is tévedtek, hiszen minden negyedik szolgáltató elfelejtett nyugtát adni. Kovács Mária elmondta: a vizsgálatok több mint felében a nyugta- és számlaadást ellenőrizték, itt az esetek 28 százalékában tártak fel mulasztást, ami jóval magasabb az átlagos megállapítási aránynál. Ennek oka, hogy az ellenőrök az online pénztárgép adatainak köszönhetően célzottan ki tudják választani a kockázatos adózókat, valamint kiemelten vizsgálták a nyári időszakban nagy számban megjelenő mozgóárusokat és kitelepüléseket. A korábbi évek tapasztalataihoz hasonlóan idén is magasabb volt a mulasztási arány a munkaidőn kívüli, hétvégi és esti ellenőrzések alkalmával és a szezonális termékeket árusítók körében. A Vas megyei adóellenőrök szombati ellenőrzései meglepték a piacokra, rendezvényekre kitelepült árusokat és vendéglátókat, nyolcvan százalékuk elmulasztotta a nyugtaadást.

A foglalkoztatás területén minden második esetben mulasztást tártak fel az ellenőrök, a legtöbb szabálytalanságot az alkalmi munkavállalók bejelentésének elmaradása okozta. A piacokon végzett ellenőrzéseken több alkalommal nemcsak nyugtát nem kaptak a revizorok, hanem kiderült, hogy adószám nélkül végezte tevékenységét a vásározó.

Egy Győr-Moson-Sopron megyei fürdőhelyen pedig gyakorlatilag minden szabályt figyelmen kívül hagytak. Már a belépőjegyekről sem kaptak nyugtát, majd ugyanígy jártak a büfében végzett próbavásárláskor. Miután felfedték kilétüket, kiderült, hogy a vállalkozó úgy üzemelteti a strandot és a területén lévő büfét, hogy a helyszínen nem rendelkeznek sem online pénztárgéppel, sem nyugta- vagy számlatömbbel. A revizorok ellenőrizték a pénzkészletet és több mint 300 ezer forint bevételt találtak a kasszában, ám erről az összegről semmilyen bizonylatot nem állítottak ki. Ráadásul nyolc főt bejelentés nélkül foglalkoztatott a vállalkozó, aki a többszörös mulasztásokért milliós nagyságrendű bírságra számíthat. Két héttel később a revizorok visszatértek a strandra, ahol addigra már beszerezték az online pénztárgépet, azonban két dolgozó bejelentését ezúttal is elmulasztotta a vállalkozó.

Megtudtuk: a rendszeres és akciószerű ellenőrzések fő célja továbbra is a közteherviselés szélesítése, a szándékos adóelkerülés feltárása, ezáltal az alkalmazottak, a vásárlók és a tisztességes adózók védelme, az önkéntes jogkövetés elősegítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!