Hírek

2015.11.18. 13:59

12 vasi település hulladéklerakója újul meg

12 település szilárdhulladék-lerakó telepének rekultivációja történik meg november végéig - erről számoltak be a Városházán megtartott sajtótájékoztatón.

A program az Európai Unió támogatásával, mintegy 1,4 milliárd forintból valósul meg a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás és a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás együttműködésének köszönhetően.

A több mint tíz éve felhagyott hulladéklerakók rekultivációja céljából partnerségre lépett egymással a soproni és a nyugat-dunántúli hulladékgazdálkodási társulás. Ennek keretében 12 Vas megyei település és Sopron hulladéklerakóját sikerült alkalmassá tenni az újrahasznosításra. Erről tájékoztatott Illés Károly, a Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke.

A hatóságok, az együttműködő partnerek és az önkormányzatok hatékony közös munkájának köszönhetően a vártnál hamarabb, már májusban dolgozni kezdhettek a kivitelezők az érvényes és jogerős építési engedéllyel rendelkező lerakókban. A megvalósítás példás gyorsasággal zajlik, november 30-áig mindenhol befejeződik a munka. A hulladékkal szennyezett területet minden esetben körülhatárolják, a szemetet áthalmozzák, rostálják, majd szigetelik, egyméteres humuszréteggel fedik be az egykori lerakót, majd füvesítenek. Több helyen monitoring kutakat is létesítettek, amelyek lehetővé teszik a talajvíz vizsgálatát. A programban részt vevő lerakók átlagosan hatezer négyzetméter alapterületűek, a legnagyobb a soproni.

A képen középen Illés Károly, balján Lakézi Gábor, jobbján Szabó Dusán, az egyik kivitelező cég vezetője

- Mindez biztosítja, hogy a csapadékvíz és a felszín alatti vizek mozgása következtében nem történhet meg, hogy a hulladék károsanyag-tartalma bemosódik a rétegvizekbe, és beszennyezi a talajvizet és a talajt magát. Ezt célozza a művi beavatkozás, a környezetvédelem szempontjából tehát rendkívül fontos dolog - magyarázta a rekultiváció lényegét Lakézi Gábor projektmenedzser, hozzátéve: ezek a területek lassan visszailleszkednek a természetbe.

Vas megyében Szentgotthárd, Harasztifalu, Sajtoskál, Rum, Ölbő, Alsóújlak, Pankasz, Duka, Bozzai, Kisrákos, Kemenespálfa és Torony hulladéklerakója újul meg. Az ötéves fenntarthatósági időszak lejártát követően ezek a területek akár mezőgazdasági vagy egyéb célra is hasznosíthatók lesznek.

Vas megyében még mintegy harminc hulladéklerakó rekultivációja várat magára. A hulladékgazdálkodási társulás vezetői bíznak abban, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklusban pályázati lehetőségek kínálkoznak majd ennek megvalósítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!