Hírek

2015.11.01. 10:14

Így emlékeznek hőseikre a herényiek – Felújították a világháborús emlékművet

Szombathely – A Nagy Háború kitörésének századik évfordulója és mindenszentek alkalmából emlékeztek meg a harcokban elesettekre szombaton délután Herényben. Az ünnepségen megáldották a felújított első világháborús hősi emlékművet.

- Szinte minden családban van egy elesett katona, aki az életét adta a hazáért, ezáltal értünk is. A herényiek pedig őrzik ezeknek az embereknek az emlékét - mondta Szekér Tamás, a Herényi Kulturális és Sport egyesület elnöke.

A megemlékezésen Koczka Tibor alpolgármester, a választókörzet önkormányzati képviselője és Kelbert Krisztina, a Savaria Múzeum első világháborús emlékévének kurátora is koszorút helyezett el.

A Nagy Háború kitörésének századik évfordulóján több szombathelyi emlékmű is megújul, a herényiek az idén már méltón tiszteleghettek őseik előtt. A szombathelyi kőfaragó, Hudetz József készítette mészkő alkotást 2001-ben restaurálták, de az idő olyan nyomokat hagyott rajta, hogy elengedhetetlen volt az ismételt felújítás.

Miután Molnár Szabolcs plébános megáldotta a felújított emlékművet, a szónokok a herényi lakókkal közösen helyezték el azt a 44 mécsest, amivel a háborúkban elesett 44 hősre emlékeztek. Közülük 23-an az első világháborúban adták életüket a hazáért. Nevüket a Béke téren a terméskőből épített halmon álló obeliszk oldalán elhelyezett gránit táblák őrzik. A kovácsoltvas kerítéssel védett emlékmű tetején kitárt szárnyakkal turulmadár pihen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!