Hírek

2015.11.02. 18:51

Itt a kötelező biztosítás szezonja - váltanak-e a vasiak? És Ön?

Szombathely - Indul a kötelező biztosítások újrakötésének szezonja: a vasi megkérdezettek közül többen ragaszkodnak jól bevált biztosításukhoz.

Kovács Ágnes

A biztosítók többsége hétfőn közzétette a 2016-ra vonatkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) tarifákat. A táblázatok áremelést mutatnak: a kampányban biztosítást váltó autósok célja jövőre tehát a díjemelés mértékének mérséklése lehet, amit elsősorban a kármentes vezetéssel, illetve egyidejű casco- vagy lakásbiztosítás megkötésével járó kedvezménnyel tudnak elérni.

További jelentős díjcsökkentő tényező maradt az éves díj egyösszegű befizetése, a bankszámláról történő utalás, illetve az elektronikus kommunikáció vállalása a biztosítóval. Ezekre a kedvezményekre idén a korábbinál is nagyobb hangsúlyt helyeznek, hiszen együttes alkalmazásukkal akár 40-50 százalékos díjkedvezményt is el lehet érni.

A közelmúltban bajba került Astra biztosító ügyfelei közül 30-40 ezren még mindig nem döntöttek arról, mely biztosítóhoz kötik át kötelezőjüket. Közülük azoknak is érdemes lehet az év végi kampányban kalkulálni és adott esetben váltani, akiknek eredetileg csak később lenne esedékes az évfordulójuk. Emiatt az idei kampányban biztosítást váltók száma akár újra megközelítheti majd a tavalyi szintet.

A díjértesítő leveleknek legkésőbb az évforduló előtt ötven nappal, január elsejei évforduló esetén tehát november 11-éig kell megérkezniük az ügyfelekhez, akiknek ezen információk ismeretében legkésőbb december 1-e éjfélig van lehetőségük jelenlegi szerződésük felmondására. A kampányban érintettek közül azok, akik díjkedvezmény fejében korábban elektronikus kapcsolattartást választottak, a díjértesítőt ne a postaládájukba, hanem a biztosító számára megadott e-mail címre várják.

A díjtarifák csak hétfő hajnalban váltak teljes körben megismerhetővé, az egyik biztosítási portálon már hétfő délutántól elvégezhető volt a díjak teljes körű összehasonlítása csakúgy, mint ehhez kapcsolódó felmondási és szerződéskötési műveletek.

Megkérdeztünk néhány vasi autóst arról, készül-e biztosítóváltásra az idén. A legtöbben azt mondták, hosszú évek óta ragaszkodnak a jól bevált biztosítási szolgáltatáshoz. Rózsa Lajos sem vált, ugyanannál a biztosítónál van öt éve. Úgy véli, kedvező számára a jelenlegi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása. Ahogy ő fogalmaz, néhány ezer forintért nem mondja fel a jól bevált szerződést. Évente 14 ezer forintot kell fizetnie. Azért ilyen kedvező az összeg, mert együtt kötötte meg a biztosítást a lakására és a kocsijára is. Az ő választása a multipartner verzió volt, ez azt jelenti, ha nem okoz kárt, tíz százalékot is visszakaphat a befizetett összegből. Igyekszik balesetmentesen közlekedni. Még nem volt problémája a kocsival, egyszer fordult a biztosítóhoz, amikor csőtörés volt a lakásban.

fotó: Unger Tamás

Hehind Tibor kamionsofőr Nagykanizsán él (őt egy szombathelyi benzinkúton kérdeztük meg), sokat van úton, 12 ezer kilométert is vezet egy hónapban. A saját kocsijára tíz éve ugyanannál a biztosítónál fizeti a kötelezőt. elégedett a szolgáltatással. Figyeli az akciókat, de nem szokott váltani. A pénzt egy évben egyszer fizeti meg, ez 24 ezer forintot jelent a családnak. Azt mondja, biztosan van olcsóbb, de ő ragaszkodik a biztosítójához, azonnal felmérik a kárt, jók a tapasztalatai, a lakására is ott kötött biztosítást, ahol az autójára. Szerencsére jól vezet, lekopogja, még nem okozott kárt.

fotó: Unger Tamás

Pájer Lajosné 1987-ben szerzett jogosítványt, nem volt még káreset a családban. Többször váltott biztosítót, legutóbb három évvel ezelőtt. Elégedett, hiszen az előzőhöz képest majdnem háromezer forinttal olcsóbb az az összeg, amit be kell fizetnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!