Hírek

2015.12.07. 10:54

Búcsúzunk Pintér József építészmérnöktől (1939-2015), aki ott volt Vas megye legnagyobb építkezéseinél

Volt VASBER-es kollégái búcsúznak igazgatójuktól, a kiváló embertől és kitűnő szakembertől. Pintér József az egyetem elvégzése után egy évet dolgozott egy fővárosi kivitelező cégnél, majd a megye hívására hazajött, a szó legnemesebb értelmében szolgálni azt.

A beruházások szervezését és koordinálását választotta szakmai működése területének.  Sokféle ember, sokféle motivációval lett beruházó, hogy összehangolja az állami építtető, a tervező és a kivitelező tevékenységét, nem mindig sikerrel. Pintér József, intelligenciájával, ember és szakmaszeretetével, üdítő jelenség volt az építés világában.  Megvolt benne az a ritka képesség, hogy tárgyalópartnerét és munkatársait felemelje, elismerje. Ennek a szerencsés habitusnak haszonélvezője valójában, a környezete, ahol a vezetéssel kiválóan együttműködve, Szombathely és megye területén jelentős és magas színvonalon beruházások, szebben fogalmazva, városképileg meghatározó építészeti alkotások jöhettek létre. Sokan és sokat köszönhetünk neki.

E sorok írója pontosan tisztában van azzal, hogy nagy állami beruházások esetén milyen fontos volt cégének koordináló szerepe. A teljesség igénye nélkül nevezünk meg közreműködésével létrejött néhány jelentős objektumot: Fedett uszoda, Új városháza, Képtár, Főiskola kollégiumi épületei, Vendéglátó ipari középiskola, a Derkovits és a Joskar-Ola lakótelep, valamint a megye kisebb városainak, Sárvár, Körmend, Kőszeg, Szentgotthárd, Celldömölk, Vasvár, Bük és Csepreg központjában köz és lakóépületek.  Humánus gondolkodására jellemző, hogy „forradalmár habitusú", méltatlanul mellőzött tehetséges évfolyamtársait felvette a céghez és néhány évre tervezői munkát biztosított számukra, majd később is figyelemmel kísérte sorsukat. Ezzel is a megye gazdagodott. Rátermettségét bizonyítja, hogy annak ellenére nevezték ki erre a „népgazdaságilag fontos" pozícióba, hogy nem tartozott azok közé, akik egzisztenciális érdekből dörgölődztek a hatalomhoz.  Emlékét kollégái, munkatársai szeretete és tisztelete őrzi, ami több, minden hivatalos elismerésnél.

Sólyom Miklós

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!