Hírek

2015.12.17. 16:20

Évzáró - Ők a kitüntetett falugondnokok

Szombathely – A napokban tartotta szokásos évzáró összejövetelét a Martineumban a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesülete.

Tersztyánszky Krisztina

A hagyományos rendezvénynek fokozott hangsúlyt adott, hogy a falugondnoki hálózat negyed százada jött létre Magyarországon. A 2015-ös év további kerek évfordulói, hogy Kemény Bertalan húsz évvel ezelőtt kezdeményezte a hálózat meghonosítását az erdélyi magyarlakta falvakban, tíz évvel ezelőtt pedig Torockón indult be a szolgálat a vasi szakemberek bábáskodásával.

Kozma Judit  ügyvezető társelnök, Menyhárt Sándor, Mészáros Tamás, Horváth József, Kovács Zsolt, Balogh Kálmán, Balogh Kálmánné, Francsics János, Zelles Lajosné, Balázs Ottó, Szalai Károly

A jubileumi alkalomra meghívást kaptak a két megye már nyugdíjba vonult falugondnokai is. Az ünnepségen Kozma Judit, az egyesület ügyvezető társelnöke képek kíséretében elevenítette fel az elmúlt év történéseit, majd Szabó Tibor színművész és Peltzer Géza adott ünnepi műsort. Itt volt dr. Vágó Attila lukácsházi háziorvos is, aki annak idején kezdeményezte, hogy Vas megyében is jöjjön létre a kis falvak szociális ellátásának ez a sajátos formája. Az évzáró rendezvényen hagyomány, hogy minden alkalommal csekély ajándékkal köszönik meg a nyugdíjba vonuló falugondnokok munkáját. Ezúttal Zelles Lajosné Erzsike volt hegyhátszentjakabi, illetve Francsics János volt gasztonyi falugondnok vehette át a monogramjával ellátott faragott csont kulcstartót, amely örökké emlékeztetni fogja a szolgálatban eltöltött évekre. Ezenfelül az idén azokat a kollegákat is köszöntötték, akik 15 vagy annál több éve dolgoznak a hálózatban. Mivel Vas megyében csak 1993-ban honosodott meg a szolgáltatás, két 22 éve tevékenykedő munkatársat, a szőcei Biczó Ervint és a kisrákosi Kovács Zsoltot köszönthették a legrégebben, immár 22 éve falugonokként dolgozó szakemberként. Rajtuk kívül 15 év feletti szolgálatért Doncsecz Tamás, Császár István, Boros Ferenc, Fekete József, Forján Róbert, Mészáros Tamás, Nagy József, Pál Tamás, Petres Norbert, Szilvágyi József, Tamás Imre, Teveli József, Vass Imre és Zelles Lajosné vehetett át emléklapot.

Kránitz Ferenc hegyhátszentjakabi polgármester és Zelles Lajosné nyugalmazott falugondnok

A kétszeresen is érintett Zelles Lajosné különös ajándékban is részesült: faluja, Hegyhátszentjakab női tánckara köszöntötte meglepetés műsorral. A találkozó ezután fehér asztal melletti kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!