Hírek

2015.12.09. 13:37

Izgalmas tárgyak, nagyvonalú licitálás a pszichiátria javára Szombathelyen

Összesen 23 tárgy talált gazdára és több mint kétszázezer forint gyűlt össze egy keddi aukción.

Budai Dávid

Jótékonysági aukciót tartottak a Markusovszky kórház pszichiátriai osztályának javára kedden délután öt órakor Szombathelyen. Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház színésze, mint jószolgálati nagykövet vett részt az árverésen, és mint vérbeli színész, sajnálatát fejezte ki, hogy nincsen telt ház, egyben azon reményének is hangot adott, hogy a mostani árveréssel hagyományt teremtenek. Összesen végül tizenkét licitáló regisztrált az árverésen. Az aukción a szombathelyi Adomány Pont, a Vas és Zala megyei emberek, valamint a helyi művészek által felajánlott tárgyak kerültek kalapács alá. Így egyebek között licitálni lehetett Stekovics Gáspár fotóira és Oroszy Csaba festményeire is.

Az aukción összesen 42 tárgy került kalapács alá, amelyek kikiáltási értéke összesen 331 ezer 600 forint volt. A tárgyak között éppúgy megtalálhatóak voltak a könyvek és a dísztárgyak, mint a festmények. A legnagyobb, pénzben kifejezhető értéket a Magyar Nagylexikon összes kötete képviselte, kikiáltási ára 50 ezer forint volt. Sajnos a lexikonokra nem akadt vevő, pedig eredeti árának ötödéért kínálták eladásra.

Betegeket támogattak

A legérdekesebb tárgy pedig minden bizonnyal az a teljesen egyedi gyártású zenegép volt, amely megyéken átívelő összefogással kerülhetett az aukcióra, ugyanis a tárgyat Zalaszentgróton ajánlották fel, nagykanizsai mesterek politúrozták újra, és szombathelyi szakemberek vizsgálták át az elektronikáját. A működő Balaton rádiót és Supraphon lemezjátszót rejtő zenedoboz kikiáltási ára 12 ezer forint volt, végül egy szerencsés licitáló ezen az áron jutott hozzá.

T. Takács Tibor Szombathelyi időmérő című, óraként is kiválóan funkcionáló dísztárgyáért valóságos harc bontakozott ki a licitálók között, végül az alkotás a 10 ezer forintos kikiáltási ár tízszereséért, 100 ezer forintért kelt el. Minden tárgynak megvan a maga története, különösen igaz ez egy jótékonysági árverésen, és olykor egyáltalán nem a tárgy pénzben kifejezhető értéke a legfontosabb. Egy szombathelyi általános iskolás diáklány édesanyja kíséretében ajánlotta fel a jótékonysági aukcióra plüss Micimackóját. Mint elmondta, már fiatalon megtapasztalta, hogy mennyire jó dolog, ha az emberek „megfogják egymás kezét a bajban". Ő ezt most képletesen e tárgy felajánlásával tette meg. A mackó kikiáltási ára egyébként 2 ezer 500 forint volt. Végül összesen 23 tárgy kelt el, bruttó 221 ezer 700 forint értékben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!