Hírek

2015.12.22. 19:19

Karácsonyi csoda - A Vas Népe olvasói 760 ezer forinttal segítik Martin gyógyulását

Pankasz - Olvasóink összefogásának hála, Martin megkaphatja a gyógyulásához feltétlenül szükséges rehabilitációs kezelést. Összesen 760 ezer 756 forint gyűjtöttek össze olvasóink Martinnak. Így egy kezelés ára már biztosan megvan.

Budai Dávid

Horváth Edina, Martin édesanyja - akit szemmel láthatóan nagyon meghatott az olvasók összefogása - elmondta: nagyon örül a segítségnek, ráadásul a Vas Népe adományainak fenntartott számlaszámra érkezett felajánlásokon kívül még 47 ezer forintot is eljuttattak hozzá, így végül csaknem 808 ezer forint gyűlt össze. Megtudtuk: már be is jelentette kisfiát a január 4-ei háromhetes kassai rehabilitációra, amelyet két héttel ezelőtt még vissza kellett mondania. A kezelés költsége körülbelül 600 ezer forint lesz.

Ahogyan korábban megírtuk: idén a tízéves pankaszi kisfiú, Horváth Martin gyógyulásáért fogott össze a szerkesztőség. Martin fiatal kora ellenére számos megpróbáltatáson ment már keresztül. Három hónapos korában egy rutin koponyaultrahang során derült ki, hogy kétoldali agykamrabevérzése van. Ennek ellenére négy és fél hónapos koráig normálisan fejlődött, ekkor azonban megállt a mozgásában a fejlődés. Nem tudta kinyújtani a kezét, és nem tudta tartani a fejét sem.

A születésekor agyvérzést kapott kisfiú még 2008-ban Kijevben őssejtbeültetésen esett át, amelynek 3,6 millió forintos költsége nagyon megviselte a családot anyagilag. Aztán idén áprilisban, Barcelonában következett az újabb műtét. Ott egy különleges eljárás segítségével bemetszéseket végeztek a feszességet okozó izmokon, és az ígéret szerint ezáltal Martin jelentős fejlődést érhet majd el a mozgásában.



Az azóta eltelt nyolc hónap, úgy látszik, igazolta a várakozásokat. Amikor november közepén meglátogattuk Martint, már az asztal mellett ülve fogadott minket. Édesanyja elmesélte: az áprilisi műtét óta először júliusban, majd szeptemberben voltak Kassán egy-egy háromhetes rehabilitáción, ahol súlyokkal próbálták mozgásra bírni az izmokat. Az áprilisi műtét és a rehabilitációs kezelések hatására sokat javult Martin egyensúlyérzéke, már képes asztalnál ülni, a fal mellett állni, erősödött a hangképzése, és ami a legnagyobb fejlődés, képes a bal kezét is használni. A műtét hatására 26 olyan izom szabadult fel, amely eddig nem működött. Az ígéret szerint jövő év tavaszán már járókerettel fog tudni járni, ehhez azonban az kell, hogy minden rehabilitációs kezelésen részt tudjon venni. 

Hiába a sikeres műtét, ha a berögződött rossz reflexeket és az évekig nem használt izmokat nem sikerül mozgásra bírni. Eddig a rehabilitációs kezelések 1,6 millió forintba kerültek, és nyárig még legalább kettőre volna szükség. Horváth Edina elmondta: hálásan köszöni mindenkinek a segítségét, hiszen a jó szándékú felajánlások nélkül nem érhetett volna el Martin ilyen jelentős fejlődést. Márpedig az utóbbi hónapokban szinte minden héten akadt példa egy-egy kisebb csodára. Két héttel ezelőtt Sopronban voltak egy kezelésen, ahol az izmok fellazítását szolgáló masszázs és gyógytorna mellett a kisfiú agyát is stimulálták. Talán ennek a kezelésnek a hatására, de leginkább Martin küzdeni akarása miatt, egy nap olyan történt, amire azelőtt nem volt példa: a kisfiú magától, segítség nélkül felállt a székből. Most, amikor meglátogattuk, magunk is tapasztaltuk, hogy Martin, ha úgy tartja kedve, fel tud állni egyedül is. Búcsúzáskor Edina elmondta: éppen úgy bízik az emberek jóságában, mint Martin gyógyulásában, ezért hisz benne, hogy a tavasszal esedékes rehabilitációra is összegyűlik a pénz. Alig érkeztünk vissza a szerkesztőségbe, amikor Edina telefonált: most kapta a hírt egy alapítványtól, hogy 300 ezer forinttal támogatják kisfia kezelését, ráadásul a soproni kezelésre is kapott 150 ezer forintot. Az olvasói felajánlásokkal együtt, így már csaknem 1 millió 258 ezer forintot kapott Martin. Minden híreszteléssel ellentétben tehát úgy tűnik, vannak csodák. A Jézuska Martinnak - a vágyott telefon mellett - egy sokkal nagyobb ajándékot is hozni fog. Mindkét kezelés megvalósulhat, így remélhetőleg a jövő nyáron Martin járókerettel már fog tudni járni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!