Hírek

2015.12.04. 16:53

Megnyalták mind a tíz ujjukat - Török finomságokat kóstoltak Kőszegen

Kőszeg - Az Ostromnapok nagy sikere ösztönözte a Kőszegen élő Sebestyén Ernő hegedűművészt arra, hogy az igazi török kulináris örömöket elhozza Kőszegre.

Némethy Mária

- Düsseldorfban él egy török vendéglátós házaspár, nekem jó barátaim, akik nagyon sokat tesznek azért, hogy a török ételeket megismertessék a németekkel. Még főzőiskolát is vezetnek az érdeklődők számára. Arra gondoltam, hogy változtassunk mi is a felfogásunkon, ne csak a 150 éves török uralomra, az ellenük vívott háborúkra gondoljunk, hanem ismerjük meg, milyen remek konyha is a törököké. Így született a török gasztronómiai est ötlete, amely török-magyar találkozó is volt egyben - meséli Sebestyén Ernő hegedűművész.

Orhan és Orhide Tancgil Düsseldorfból érkezett Kőszegre, ahol finom ételeket főztek. Itt a konyhában Sebestyén Ernővel. Fotó: Garas Kálmán

A sikeres estnek a Kőszegen ugyancsak jól ismert Baka Géza vendéglője adott otthont. Akik ott voltak, nagyon ízletes ételeket ehettek, s megtudhatták, hogy például a piláfon - az ismert ázsiai rizses húson - kívül milyen sokféle, ízletes ételt kínál még a török konyha. A többi között a köftét, ami egy finom húsgombóc.

Mi az ötletgazdától azt kérdeztük: neki mi a kedvenc török étele?
- A güzlemi vagy gözleme, a nagyon ízletes török lángos, mert igazán sokféleképpen lehet ízesíteni, például padlizsánnal, spenóttal is - válaszolta Sebestyén Ernő.

Többek számára újdonság volt az is a gasztronómiai esten, hogy a hagyományos magyar ételnek vélt töltött paprika török eredetű.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!