Hírek

2015.12.06. 19:47

Polgármestereket választottak - Rátóton Domiterné Molnár Annamária, Vaskeresztesen Krancz Imre kapta a legtöbb szavazatot

Vaskeresztes, Rátót - Magasan a legtöbb szavazattal nyerték az időközi voksolást az új, illetve régi/új településvezetők.

Bakos Ágnes

Krancz Imre lett Vaskeresztes polgármestere - tájékoztatott a vasárnap tartott időközi választás eredményéről dr. Linhárt Gábor a település jegyzője. Elmondta: a 296 választásra jogosult vaskeresztesi közül 136-an adták le szavazatukat, ez 45,9 százalékos részvételi arányt jelent. Tavaly ősszel egy kicsit nagyobb volt a választási aktivitás: akkor 170-en mentek szavazni. Akkor 24, most négy érvénytelen szavazólap volt az urnában.

Az érvényes, összesen 132 szavazólapból 124-en jelölték meg a függetlenként indult Krancz Imre nevét. Nyolc szavazatot kapott Kovács István, a Munkáspárt jelöltje, aki egyébként Pest megyei, zsámboki lakos. Ketten indultak a polgármesteri tisztségért. Azért kellett időközi voksolást tartani, mert a település korábbi vezetője, a független Balázs János Miklós szeptemberben lemondott. Az elmúlt években gyakorlatilag váltotta egymást Krancz Imre és Balázs János Miklós a vaskeresztesi polgármesteri székben: 2010-ben Krancz Imre nyerte a rendes önkormányzati választást a faluban, majd 2012-ben lemondott. Akkor időközi választáson, majd tavaly ősszel is Balázs János Miklós lett a település vezetője, aztán lemondott három hónapja. Most pedig megválasztották Krancz Imrét.

Rátóton a korábbi polgármester, Málics Ferenc halála miatt kellett választást tartani. Dr. Kelemen Marcell, a község körjegyzője elmondta: a választásra jogosult 233 rátóti lakos közül 110-en mentek szavazni, ez 47,2 százalékos részvétel. Tavaly ősszel nem voltak ennyire aktívak a helyiek: akkor kilencvenen adták le szavazatukat. Akkor 11, most három érvénytelen volt a szavazatok között. A 107 érvényes voks közül 91-et kapott a függetlenként indult Domiterné Molnár Annamária, aki Málics Ferenc halála óta mint alpolgármester irányította a képviselő-testület munkáját. A szintén függetlenként indult Horváth Attila János 13 szavazatot kapott, míg a Munkáspárt jelöltje, Fehérvári Zsolt hármat.

Domiterné Molnár Annamária

Mindkét szavazás rendbontás nélkül lezajlott december 6-án. Három nap múlva emelkedik jogerőre az eredmény. A Nemzeti Választási Iroda naptára szerint a rátóti volt a 176., a vaskeresztesi pedig a 177. időközi választás idén és még egy időközi választást tartanak: december 13-án, a Baranya megyei Kisvaszar településen háromfős roma települési nemzetiségi önkormányzatot választanak.

Jövőre már biztosan lesz negyven időközi választás itthon: január 10-ére írták ki az első 2016-os voksolást. A legtávolabbi kitűzött időpont pedig március 6-a. Egyik időközi választás sem Vas megyei 2016-ban, egyelőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!