Hírek

2015.12.09. 15:19

Szamaras gyilkosság: tenyésztők arról, lehet-e ennyire agresszív az állat

Szombathely – Szakértők és eddig meg nem jelent tanúk meghallgatásával folytatódott szerdán a szamaras ügy tárgyalása a Szombathelyi Törvényszéken. Lehet-e ennyire agresszív egy szamár? Sok a kérdés, folytatás márciusban.

Bakos Ágnes

Bizonyítás kiegészítésére elnapolta a tárgyalást dr. Szabó Sándor tanácsa. Egyesített műszaki-orvosi-nyomszakértői vélemény készül tavaszra a 2013. májusában történt tragédiával kapcsolatban.

Az állatok viselkedéséről etológiai szakvéleményt kért a bíróság.

Az ügy a szamaras támadás: halálosan megsebesítettek egy férfit Magyarszecsőd külterületén az állatok. Az akkori tulajdonosuk a vádlott: halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés a vád, amiért nem zárta be rendesen a szamarakat.

A következő tárgyalás 2016. március 10-én 10 órától lesz. További tanúkat hív majd a bíró és idézi a Magyarországi Szamártenyésztők Egyesületének elnökét.

Sok kérdés van még szamár-ügyben. Az állatorvos a szerdai tárgyalási napon elmondta: egy esetben kellett ellátnia a Magyarszecsőd külterületén tartott szamarak egyikét, akkor egy kerítésszög okozhatott sérülést az állatnak. Nyugodtak voltak a szamarak, nem tapasztalt agressziót az állatorvos és normálisan voltak táplálva az állatok.

A körmendi állatorvos praxisában nincs sok szamár, így kevés a helyi tapasztalat. A doktor szerint hiányos az információ arról, milyen okmányokra van szükség egy szamár tartásához. Például ló-útlevélre – ezt a tragédia kapcsán tudta meg a körmendi állatorvos is.

Mint mondta: ló-támadással igen, ilyen szamáragresszióval nem volt még dolga a praxisában.

A tragédia visszhangjai között többször szerepelt, hogy az egyik szamár, Muki volt az, amelyik a férfi halálát okozta. Ehhez képest az igazságügyi orvos-szakértő beszámolója szerint nem egyértelműen beazonosítható, hogy melyik állat harapásának nyoma volt az áldozaton. Több mint 58 külső sérülést jegyeztek fel a vizsgálatot végzett orvosok, de önmagában egyik sebesülés sem lett volna halálos.

Az orvos-szakértő hangsúlyozta: a magyar kriminológiában először fordul elő ilyen vizsgálat, amikor szamarak okoznak ilyen módon halálos sérülést. Ezért is lesz további vizsgálat az ügyben. Folytatás március 10-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!