Hírek

2016.01.04. 11:19

Szinte minden igazolvány ingyenes lett januártól

Szinte minden igazolvány ingyenes lett januártól, kevés a wellnesshétvégére alkalmas időpont 2016-ban, de módosultak a pálinkafőzési szabályok is.

Budai Dávid

Mit szólna hozzá, ha a pénztárcájában felhalmozott igazolványokhoz egytől egyig ingyen juthatna hozzá? Az sem baj, ha ellopják őket, mert az állam ingyen kicseréli. Szép új világról álmodik, ahol ügyeit legkevesebb két hónapon belül elintézik? Január elsejétől így lesz. Ezért ha decemberben járt le a személyije, vagy két hete lopták el az iratait, és már hozzá is fogott az igazolványok beszerzéséhez, most szívhatja a fogát. Januártól ez már nem kerül pénzbe. A diákigazolvány, a felvételi eljárás, az erkölcsi bizonyítvány, valamint a vállalkozóknak az adóhatósági igazolás és cégiratok kiállítása is ingyenes. Az a terv, hogy az ellopott okmányok helyett az állam térítésmentesen állítja ki az újakat, továbbá öröklés esetén a tulajdonjog bejegyzését is díjmentessé teszik. Ráadásul a személyi igazolvány és a lakcímkártya kiállítása is illetékmentes. Sőt, ha a feleség fel akarja venni a nevét újdonsült párjának, akkor a lecserélt okmányért sem kell a jövőben fizetnie, így olcsóbb az esküvő is. A jogosítvány kiállítása is ingyenes, viszont ha hosszabbítani kell, akkor azért már fizetnünk kell. Jó hír, hogy a törzskönyv kiállítása és a forgalmi engedély kiállítása sem kerül pénzbe. Az erkölcsit évente négyszer szintén ingyen kaphatjuk. Ezenkívül ingyenes lett a mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa, a népi iparművészeti igazolvány, de a mezőgazdasági és erdészeti gépkezelői jogosítvány kiállítása is. Házat épít 160 négyzetméter alatt? Semmi gond, ingyenes az építési engedély is. Egyszóval minden ingyen van, illetve csak majdnem, mivel az útlevélért fizetni kell továbbra is.

Itt az e-kártya

A fenti díjak eltörlése mellett más változásokat is hoz 2016. Januártól itt az e-kártya, amely a személyi adatokon kívül elektronikusan tartalmazza a társadalombiztosítási azonosító jelet és az adóazonosító jelet is. Emellett nem kell mindenhová erkölcsi bizonyítványt bemutatni, az, hogy valaki büntetett előéletű-e, egyszerűen lekérhető a nyilvántartásból. Több hivatalnak is lehetővé teszik, hogy elektronikusan intézzenek ügyeket. Ez érint több autóval kapcsolatos ügyintézést, de egészségügyi dolgoktól kezdve, a fémkereskedelmen át jogsegélyes és egyes rendőrségi ügyeken keresztül sok mindent. A házasságkötésnél rögzített név megváltoztatásának kérelmét bármelyik anyakönyvvezető elbírálhatja majd a jövőben, nem csak az a hely, ahol a házasságkötés volt. Igaz, ennek feltétele, hogy a házasságkötést elektronikus anyakönyvben rögzítsék.

Bölcsit minden településre!

Még egy fontos változást hoz a január. Eddig csak a tízezernél több lakosú településeken volt kötelező bölcsődét biztosítani, mostantól ez kistelepülésekre is igaz, ha legalább öt család azt igényli. Az intézkedéssel a kormány a kistelepülések népességmegtartó képességét kívánja növelni. A cél, hogy a családoknak ne jelentsen hátrányt kisebb településen élni.

Bankok és pálinkák

Módosulnak a pálinkafőzési szabályok is, januártól párlatadójegyet kell beszerezni a vámhatóságtól, literenként 700 forintért. Legalább öt, legfeljebb 86 adójegyet lehet kérni. A beszerzés feltétele a desztillálóberendezés önkormányzathoz történő regisztrációja. Magánfőzés esetén az adótartozás végrehajtásához való jog általános szabályokhoz képest lerövidülne egy évre. A jogszabályok megsértése esetén 200 ezer forintig terjedő egyéb bírság kivetését tervezik, és a jogszabályban meghatározott esetekben lefoglalást is elrendelhetnek.

Ha a pálinkafőzőknek jobban is a körmükre néznek, a bankoknak azonban lehet jobb. A bankadó felső kulcsa a hitelintézetek esetén az adóalap 50 milliárd forintot meghaladó része után 2016-ban 0,53 százalékról 0,31 százalékra, 2017-ben és 2018-ban 0,21 százalékra csökken. A hitelintézetek az adóalapot nem a 2009-es, hanem a 2014-es mérlegfőösszeg alapján állapítják meg. Az adóalap 50 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,15 százalék lett a bankadó. Azokra a bankokra, amelyek növelik hitelezési aktivitásukat, további kedvezmények vonatkoznak majd a törvény szerint: azok a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások, amelyeknél a vállalkozói kölcsönök állománya 2009-hez képest nőtt, egy, a törvényben rögzített képlet alapján csökkenthetik a fizetendő különadó összegét, de ez a mérséklés nem haladhatja meg az adóévre fizetendő különadó 30 százalékát.

Munkaszüneti napok, hosszú hétvégék

Voltak évek, amikor a naptár jobban kényeztetett minket egy-egy wellness hétvége lehetőségével. 2012-ben például kilenc, 2014-ben pedig öt hosszú hétvége is volt, 2016-ban azonban csak kettő lesz. Kettő négynapos. Az elsőre tavaszig várni kell, ráadásul március 5-én már le is dolgozhatjuk az első nyújtott hétvégénket, ami március 12-étől (szombat) – március 15-éig (kedd) fog tartani. A másodikra október 29-éig (szombat) kell várnunk, ez a hétvége november 1-jéig (kedd) tart majd. Viszont ezt a négynapos ajándékot két héttel korábban, október 15-én már le kell dolgozni. Bár még csaknem egy évet kell várni rá, 2016. december 24-e szombatra esik így ezzel egy háromnapos hétvégét pipálhatunk ki. 2017. január elseje viszont vasárnapra esik, ezért hétfőn bizony már harmadnaposan mehetünk dolgozni. És igen, augusztus 20-a szombatra, október 23-a pedig vasárnapra esik majd, így nem reménykedhetünk plusz munkaszüneti napban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!