Hírek

2016.01.09. 11:30

Szombathelyen 323 napot kell várni csípőprotézis-beültetésre

Megyei körkép - Még mindig hosszú a várakozási idő a műtéteknél, de jó hír, hogy van, ahol kevesebbet kell már várni az operációra. Csípőprotézis beültetésére Szombathelyen például 323 napot kell várni, fél év alatt itt a felére csökkent a fájdalmas várakozás.

Bajdó Bettina

Tavaly hatmilliárd forintot szánt a kormány a várólista csökkentési programra. Azt tervezték, hogy a kisebb beavatkozásoknál két-három hónap, a nagy műtéteknél (például a protézis beültetéseknél) legfeljebb fél év lesz a várakozási idő. Utánanéztünk, hogy jelenleg mennyi a várakozási idő a Nyugat-Dunántúlon és a megyében.

A csípőprotézis műtéteknél az elmúlt évek alatt megyénkben csökkent a várakozási idő: 2013 nyarán még 1355 napnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a beteg a műtőasztalra feküdhessen, 2014-ben 998 nap volt az átlagos várakozási idő a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban. Tavaly márciusban 612 napot kellett várni, a listán 199 beteg szerepelt. Akkor a Nyugat-Dunántúlon Szombathelyen volt a leghosszabb a várakozási idő. Jelenleg az országban 5663 beteg vár a beavatkozásra, átlagosan 422 napot. A legtöbb várakozó a Nyugat-Dunántúlon van, a leghosszabb a várakozási idő (391 nap) Észak-Magyarországon. A Nyugat-Dunántúlon a Markusovszky kórházban jelenleg 323 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy megoperáljanak bennünket, a listán 91-en szerepelnek. A legtöbbet, 532 napot a Csolnoky Ferenc Kórházban kell várni, itt 344-en szerepelnek a várólistán. A legkevesebbet a Zala Megyei Kórházban kell szenvedniük a betegeknek, itt 113 nap a várakozási idő, s jelenleg mindössze 4-en várnak.

Szürkehályogműtéteknél az elmúlt években folyamatosan csökkent a várakozási idő. 2012 júliusában Szombathelyen még 1369 napot kellett várni a beavatkozásra, tavaly márciusban 597 napot. Ez mutat némi növekedést a 2014-es, júliusi adatokhoz képest, akkor 533 nap volt az átlagos várakozás. Jelenleg a legtöbb várakozó a Nyugat-Dunántúlon van az országban, 2548-an szerepelnek a listán, átlagosan 103 napot kell várakozással tölteniük. A szombathelyi kórházban 440-en szerepelnek a listán, az átlagos várakozási idő 202 nap. Ez jelentős csökkenés, a tavalyihoz képest több mint a felére nyomták le a várakozási időt. A térségben a legtöbb napot, 265-öt, a Kanizsai Dorottya Kórházban kell várni, ezt követi a Markusovszky kórház, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Csolnoky Ferenc Kórház került a maga 195 napjával.

Térdprotézis-operációknál a vasi megyeszékhelyen 2012 júliusában 1634 nap volt a fájdalmas várakozás, 2015 márciusára jelentősen csökkent az idő: az ortopédiai szakmánál 200 nap, a traumatológiai szakmánál viszont „csak" 160 nap volt. Térségünkben van egyébként a legtöbb várakozó, szám szerint: 1276. Ma a Markusovszky kórházban az ortopédiai szakmánál 309 nap, a traumatológiai szakmánál viszont „csak" 209 nap a várakozás. Ez némi emelkedés a tavalyi adatokhoz képest. Ezekkel a számokkal vezetünk a térségben, másutt jóval többet kell ennél várni, a Petz Aladár Megyei Oktatókórházban 781, a Zala Megyei Kórházban pedig 733 napot.

Tavaly hatmilliárd forintot szánt a kormány a várólista-csökkentési programra. Szombathelyen meg is lett a pozitív eredménye
Fotó: Unger Tamás

A nőgyógyászati beavatkozásokra is a Nyugat-Dunántúlon várakoznak a legtöbben, egészen pontosan 116-an, átlagosan pedig 20 napot. A nőgyógyászati operációnál a Markusovszky kórházban 51 nap a várakozási idő. A listán 31 beteg szerepel. Ilyen műtéteket végeznek a celldömölki kórházban is, ott 17 napnak kell eltelnie az operációig, melyre jelenleg három beteg jelentkezett. A sárvári kórházban 45 nap a várakozási idő, erre a műtétre eddig egy beteget jegyeztek elő. A térségben a műtétre a legtöbbet Szombathelyen kell várni.

Mandula és orrmandula műtétekre a Nyugat-Dunántúlon 100-an várnak, átlagosan 29 napot. A listát 63 előjegyzett beteggel a Markusovszky kórház vezeti. Átlagosan 57 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a beteget betolják a műtőbe. A legkevesebbet, 12 napot a Zala Megyei Kórházban, igaz itt csak egy beteg szerepel a listán.

A beteg dönti el, hogy utazik-e

2015. május végén 43 ezer 790 beteg volt várólistán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nyilvántartási rendszerében. Ez jóval kisebb, mint a 2012-es induláskori adat, akkor 70 ezer beteg várakozott műtétekre. Ez a szám folyamatosan csökken. A műtétre váró betegeket abba a kórházba irányítják, ahol rövidebb a várólista. Azt a beteg döntheti el, hogy vállalja-e az utazást az esetleg több száz kilométerre lévő városba. Ha igen, az OEP utólag megtéríti az útiköltséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!