Hírek

2016.02.10. 17:29

402 méter 13 másodperc alatt: ez a célja a népviseletbe öltözött kőszegi hölgynek

Kategóriát váltott a száguldó menyecske, és immár kétszeres magyar bajnok. Idén a cél, hogy 13 másodperc alatt tegyen meg negyed mérföldet, de jövőre még gyorsabb, még erősebb autóba száll.

Budai Dávid

Szinte napra pontosan nyolc hónappal ezelőtt találkoztunk a kőszegi Forgó Gabriellával, aki nem egészen két éve lett a gyorsulási versenyek megszállottja. Népies motívumokkal díszített ruhája és autója, valamint a versenyeken kínált pálinka és pogácsa hamar népszerűvé tette. Most újra megkerestük, mivel kíváncsiak voltunk, hogy a száguldás koronázatlan királynőjének a fejére végre rákerült-e a korona. Gabi - vagy ahogy ismerősei hívják: Hugi - tavaly júniusban 18 versenynél, 12 kupánál és 75 lóerőnél tartott, amit hétről hétre egy Toyota Corollából préselt ki. Ezt az autót mi is kipróbáltuk, így pontosan tudjuk, milyen az elfüstölt gumik illata, és milyen érzés tehetetlenül belepréselődni az anyósülésbe. Nekünk tehát minden vágyunk teljesült már akkor, Huginak azonban még csak álom volt a 225 lóerős Toyota Celica és a kategóriaváltás. Lássuk hát, mi valósult meg a népi motívumokkal díszített álmokból.

Gabi 2014-ben még az utcai (street) kategóriában versenyezett a Corollával, ám már tavaly sikerült lóerőt és kategóriát váltania. Így most a Celicával indul félprofi (semi pro) és profi kategóriában. A Corollától sem váltak meg azonban, kiváló szolgálatot tesz hétköznapi autóként, de versenyeken már nem használják. Gabi tavaly összesen 17 versenyen indult és kilencszer állt dobogón. Ebből kétszer sikerült győzni, ötször lett második és kétszer harmadik. Megtudtuk: a versenyek kupasorozatok keretében zajlanak, az egész éves eredményeket összesítve év végén ezt is külön díjazzák. Így a versenyszervezők díjazásában tavaly lett egy harmadik, egy második és egy első helyezése. Ez utóbbin ráadásul már másodszor volt Hugi a legjobb, vagyis immár kétszeres magyar bajnok.

Nagyon úgy néz ki, hogy gyorsabban jönnek az eredmények, mint hittük. Ami nem csoda, mivel Gabi tényleg nagyon gyors. Eddigi legjobb időeredménye egy negyed mérföldön (402 méter) 13,86 másodperc. Bár teljesen értelmetlen az ilyen típusú összehasonlítás, ez azt jelenti, hogy háromszor olyan gyors, mint a 400 méteres síkfutás világcsúcstartója, Michael Johnson. Persze könnyű neki, amikor legnagyobb célvonalbeli sebessége 170 km/h. Igen ám, csak míg egy élsportolónak az edzésről szól az élet, a civilben grafikus Gabi nem igazán tudott edzeni. A tavalyi versenyszezon indulásakor még nem készült el a Celica, így az első három versenyen a Corollával indultak. A tavalyi év a kiváló eredmények ellenére is főként az apróbb fejlesztésekkel, állításokkal telt. Mivel tesztelni nem igazán tudják az autót, hiszen nincs rá lehetőségük, gyakorolni és edzeni jóformán csak a versenyekre menet tudnak az autópályán. Minden leállónál leállnak, beállítják, amit be kell, aztán vissza a kocsiba és indulás. Ha nem lett jó, kezdik elölről. Igaz, a versenyek általában repülőtereken vannak és azok nincsenek közel, ezért van pár alkalom kipróbálni a beállításokat. Fertőszentmiklós, Tököl, Kiskunlacháza, Taszár a leggyakoribb helyszínek, de természetesen van verseny a Hungaroringen és Kunmadarason a Drag Arénában is.

A versenyekre menet Gabi párja, Mihály Balázs vállalja a sofőrszerepet, oda-vissza ő vezet, hogy Gabi kipihenten tudjon a startvonalra állni, pedig Balázs ott sem lazsál. Minden alkalommal az összes kereket cserélni kell, sőt, ha kell, elvégzi a beállításokat verseny közben is. Balázs folyamatosan figyeli a rajtot, hiszen a sikerhez össze kell dolgozniuk. Ő látja kívülről a versenyt, Gabi belülről. A kettőből próbálják a legjobbat kihozni. Meg kell határozni, hogy mekkora legyen a fordulat induláskor, mikor kell váltani, csakhogy minden pálya más és más, egyszer meleg az idő, máskor pedig esik az eső.

Gabinak, ahogyan nyolc hónappal ezelőtt, úgy most is vannak tervei. A cél, hogy idejét 13 másodperc alá szorítsa negyed mérföldön, sőt jövőre, ha minden jól megy, a Celicának is búcsút intenek, és jön egy jobb, gyorsabb autó. Ami viszont marad a jövőben is, az a házi pálinka, a pogácsa és természetesen a magyaros stílus, igaz ez utóbbiban várható némi megújulás. Ami viszont egyre biztosabb, hogy a magyar gyorsulási versenyek koronázatlan királynője Forgó Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!