Hírek

2016.02.21. 15:12

A malackodás ideje - Tizenhat település csapata versengett a lukácsházi böllérversenyen

Lukácsháza - A Csömötei hegyen, óriási érdeklődés mellett tartották meg a harmadik térségi böllérversenyt. A kötelező hurka és kolbász mellett kemencés finomságokat is sütöttek a résztvevők. A legjobbnak járó kupát Perenye csapata vihette haza.

Vas Népe

Ahogy mondani szokás zöld hajnalban érkeztek a hegyre a versenyzők. A nagy esőzések miatt egy héten át napsütésért imádkozott a település apraja-nagyja. Az időjárás kegyes volt a rendezvényhez, ezért sokan jöttek Lukácsházára már a reggeli órákban is. A böllérek szigorúan a szabályoknak megfelelő módon vágták le a disznókat, amelyek mindegyike nagyjából százhúsz kilót nyomott. A csapatok igyekeztek a hagyományok szerint végezni a hús feldolgozását. A kemencés pincéknél tizenhat település legjobbjai dolgoztak, itt volt Gyöngyösfalu, Csepreg, Nemescsó, Lukácsháza és Csíkkozmás közös pincénél, Bük, Kőszegdoroszló, Kőszegfalva, Kőszegszerdahely, Oszkó, Pusztacsó, Gencsapáti, Cák, Perenye, Kőszeg, Győrvár és Kőszegpaty csapata. Az ünnepélyes megnyitón Virág János, Lukácsháza polgármestere elmondta, a rendezvényt a település önkormányzata és a Borbarát Hölgyek Egyesülete önerőből vállalta. Február harmadik hétvégéjére nemcsak a szomszédos Zala megyéből, de a távoli Csongrádból és a romániai Hargita megyében található Csíkkozmásról is érkezett csapat, így nemzetközivé vált a rendezvény. Marton Ferenc Vas Megye Közgyűlésének alelnöke hangsúlyozta, mára hagyománnyá vált a rendezvény, sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már a déli órákban is rengeteg autó parkolt a helyszínen. Egy régi kisbíró szövegét írta újra Tóth Tamás, a Büki Művelődési és Sportközpont, Könyvtár igazgatója, aki ízes tájszólásban szólt a vendégekhez. A humoros köszöntőt a csapattagok nagy tapssal díjazták.

Fotó: Ohr Tibor

Az igazgató a megnyitó után lapunknak elmondta, alig várja, hogy elkészüljön a bükiek töltött káposztája, amelyhez jó gerslit nem tudott szerezni, de rizzsel is verhetetlen lesz, hiszen családi recept alapján kakukkfűvel és borsikával ízesítik majd. A köszöntők után kezdetét vette a hús feldolgozása. A versenyszabály előírta, hogy minden helyszínen készíteni kellett hurkát, kolbászt, töltött káposztát és kemencés ételt. A különböző fogásokat pontozták, így jött ki az eredmény. Sok helyen kulturális programmal szórakoztatták a vendégeket, a csepregiek például citerazene mellett töltötték a kolbászt. Kínáltak finom falatkákat, hústűre bökve, kis tálkákban kóstolhattunk töltött káposztát, és friss hurkát is. A jó hangulatról a helyi termékeket kínáló standoknál mért pálinka is gondoskodott.  Volt kirakodóvásár, fellépett Kőszeg Város Fúvószenekara és Nótár Mary énekelt a rendezvénysátorban. Az ezerötszáz forintos belépőjegy korlátlan fogyasztást biztosított. Csejtei Péter és Molnár Zsolt, a rendezvény szervezői elmondták, nemcsak az ételek ízét, de a vendéglátás igényességét is pontozta a zsűri. A rendet és a tisztaságot is elvárták. Egyik különlegességként a csíkkozmásiak korhelylevesét nevezték meg, amely savanyított káposztából készült, az ízletes lében főtt húsgombócokat a hagyományok szerint a disznóölés másnapján rendszerint már főételként fogyasztják arrafelé. Molnár Zsolt saját bevallása szerint egy falatot sem bírt enni a nagy lótás-futásban.  Nem csoda, hiszen közel háromezer ötszázan látogattak ki szombat estig a rendezvényre. A házigazda Lukácsháza csapatánál csak a kemencés ételt zsűrizhették. Idén különlegességnek számított, hogy a sültekhez több helyen tésztát is adtak. Nagy sikere volt a csömötei ropogósnak, és sokan választottak friss rétest a hús után.

Az eredményhirdetés előtt tombolát sorsoltak, amelynek fő díja a harmincnyolc kilós Sanyi malac volt. A győztes meglepődött, mert vonattal érkezett, így hirtelen nem is tudta, mit tegyen a szalmában szunyókáló állattal. A díjakat Ágh Péter, országgyűlési képviselő, dr. Kondora Bálint a megyei közgyűlés alelnöke, Virág János Lukácsháza polgármestere, Gagyi Levente megyei képviselő, dr. Vágó Attila Lukácsháza alpolgármestere és Halmágyi Miklós a Vas Népe lapigazgató-főszerkesztője adta át. Ágh Péter záróbeszédében a hagyományok megtartó erejéről beszélt. Hangsúlyozta, legyünk büszkék a vasi gasztronómia sokszínűségére. Lapunk különdíját Kőszegpaty csapata vehette át, de díjazták a legjobb vendéglátó gencsieket, a legszebben öltözött kőszegi iparosokat, de a legkörnyezettudatosabb cákiakat is. A böllérverseny harmadik helyezettje Kőszegfalva lett, a második Kőszegszerdahely, a győzteseknek járó kupát pedig Perenye csapata vihette haza. A rendezvényt böllérbál zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!