Hírek

2016.02.11. 10:00

Mélyen a húsába nőtt a vastag lánc - a fájdalmaitól agresszív lett a kutya

Német juhász kutya gyógyul Kőszegen. A hétvégén kobozták el a „gazdájától”, annyira elhanyagolt volt az állat. Lehet, hogy késő: a fájdalmaitól agresszív, kezelhetetlen lett a kutya. Két órán át tartott, amíg kiműtötték a láncot a nyakából. Szelídítik, megpróbálják megmenteni.

Bakos Ágnes

Teljesen kiszámíthatatlan a kutya viselkedése, agresszív mindenkivel. Indokolatlanul, váratlanul támadja meg az embereket – számolt be Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület vezetője és Horváth Julianna, a szervezet kőszegi aktivistája. – A simogató kézbe belebújik, aztán megtámadja. Egyelőre a fájdalom számlájára írjuk – mondták az állatvédők.

Toldi Orsi, Horváth Julianna és Küttel István állatorvos, aki dokumentálja a kutya tartási körülményeit

Nem kell meglepődni a viselkedésén: mélyen a húsába nőtt a vastag lánc – ezt fényképekkel dokumentálták az állatvédők. Dr. Küttel István állatorvos operálta ki, miután elaltatták az ebet – ez egyébként csak második próbálkozásra sikerült, annyira felfokozott állapotban volt a kutya, hogy az első adag nyugtató nem hatott. Kétórás folyamat volt a benőtt láncot eltávolítani, valamint a sebet és a környező bőrt, szőrt megtisztítani.


Az állatorvos megállapította az állatkínzás tényét, ezért tudták elkobozni a kutyát. A büki rendőrök mentek a helyszínre, aztán a bűnügyi feljelentés is megtörtént – Horváth Julianna külön hangsúlyozta, hogy a rendőrök nagyon segítőkészek voltak, hálásak nekik az állatvédők.

Mindez a kutya „lakóhelyén" történt. Egy madzaggal rögzített láncon élte az életét a német juhász Kőszegen. Horváth Julianna elmondta: nem találták a gazdáját. Többen is hívták az állatvédőket, a Fekete István Állatvédő Egyesület és az Állatvédők Vasi Egyesülete egy-egy tagja is részt vett a kutya mentésében.


Úgy tudják az állatvédők, hogy egy ukrán illetőé volt a kutya, aki albérletben lakott Kőszegen, de elköltözött, egyes információk szerint már egy éve. Azóta egy ismerőse járt etetni a német juhászt, aztán amikor már ő sem tudta megközelíteni az elcsigázott, agresszívvé vált ebet, akkor értesítette az állatvédőket.

A sebe gyógyul, kötözni már nem kell – mondta el Horváth Julianna. Most a szelídítés zajlik – ez többnapos folyamat lesz, egy biztonságos, zárt kennelben gyógyul, igyekeznek távol tartani a stressztől a kutyát.

A gyógyításához rengeteg türelemre lesz szükség, kemény menet lesz – ezt tette hozzá Csollányné Horváth Krisztina, a Fekete István Állatvédő Egyesület vezetője.

– Kőszegen nem találkoztam még ilyen vagy hasonló esettel – mondta Horváth Julianna, de azt azért hozzátette: amiről nem tudunk, nem biztos, hogy nincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!