Hírek

2016.02.09. 18:35

Milliós büntetést kapott a Falco-gyár – egyetértés a többpárti munkacsoportban

Kedden ülésezett az úgynevezett Falco-munkacsoport, ahol konkrét intézkedésekről tárgyaltak annak érdekében, hogy mielőbb megszűnjön a gyár környezetterhelése.

Cseszkó Tamás

Baloldali képviselők, Nemény András és Szuhai Viktor még a többpárti bizottsági ülést megelőzően tartottak tájékoztatót. Szerintük két határidő is lejárt, de továbbra sincs szűrőberendezés. Nemény András emlékeztetett, az ellenzék már jó ideje küzd a gyár ellen, azonban Hende Csaba, mint elefánt a porcelánboltba, úgy rontott bele a Falco elleni harcba. Fenyegetőzött és aláírást gyűjtött, aminek - mint utólag kiderült - sok értelme nem volt. Véleménye szerint az a munkacsoport, amelyet a város felállított, alkalmas arra, hogy lefolytassa a tárgyalásokat, azonban a megoldáshoz kis lépésekkel lehet csak közel kerülni. - Hende Csaba nem a megoldás, hanem maga a probléma - mondta A képviselő szerint az is kiderült, hogy a Falco-gyár vezetői alkalmatlannak tartják a tárgyalásra, nem hajlandók egy asztalhoz ülni vele.

Ezzel szemben Hende Csaba bejelentette, legutóbb hétfőn tárgyalt a gyár vezetésével, akik azt mondták, már meg is rendelték a mérőműszert. A munkacsoport eközben határozott, minden lehetséges hatósági eszközt kihasználnak annak érdekében, hogy végre legyen megoldás.

- Uraim! Most csak Szombathely lakosságát tartsák szem előtt, végezzék a dolgukat, amiért Önöket megválasztották. A választók pedig mérlegelik a tevékenységüket. Én, ha kell, az ördöggel is szövetkeznék, csak hogy rend legyen a városomban. Önök meg egymást szapulják.... Most nem ennek, hanem az összefogának van itt az ideje. Családapaként csak annyit kérek, szeressétek városotokat, tiszteljétek a választópolgáraitok akaratát, dolgozatok Szombathelyért! - ezekkel a szavakkal kommentálta a Falco gyár közelében élő Süle András azt az aktuálpolitikai csörtét, amely végigkísérte a keddi napot. Délelőtt a baloldal tartott sajtótájékoztatót a városháza előtt, azt nehezményezve, hogy Hende Csaba aláírást gyűjtött a Falco-gyár ellen, ugyanakkor az ívek leadása óta semmi nem történt. Szuhai Viktor, a DK Vas megyei elnöke elmondta, nem csak a szűrőberendezés beszerelési határideje járt le, hanem a zajszennyezési moratóriumé is. A környéken lakóktól úgy tudják, sokszor ott és akkor fűrészelik a fát, amikor nem lehetne. A Falco munkacsoport keddi ülésén szeretnének választ kapni a kormányhivatal környezetvédelmi illetékesétől arra, hogy a kormányhivatalnak milyen törvényes eszközei vannak, hogy a Falco betartsa a rá kirótt határozatokat.

Kántás Zoltán, a FIDESZ-KDNP szombathelyi képviselője is végighallgatta a sajtótájékoztatót - mondván hátha olyat hall, amit még nem tud. Sajnálatát fejezte ki, hogy a Falcóval kapcsolatos aktuális helyzet tárgyalása helyett egy politikai lejárató kampány részesei lettek ismételten, ami arra terjed ki, hogy Hende Csabát próbálja a baloldali ellenzék ellehetetleníteni. A képviselő szerint éppen Hende Csaba az, akinek köszönhetően a város érdemben elkezdett foglalkozni ezzel a problémával.

A munkacsoport ülését követően aztán Hende Csaba tartott sajtótájékoztatót, aki tudatta: teljes összhang volt az ülésen, amelyen az országgyűlési képviselő szavai szerint részt vett a Fidesz, a Jobbik, a Pro Savaria és a DK is. Majd megjegyezte: a szocialista párt nem delegált külön tagot. - Dr. Bencsics Attila környezetvédelmi osztályvezető adott tájékoztatást a dolgok jelenlegi állásáról. A gyár úgy adta be a környezethasználati engedélykérelmét, hogy egy kalap alá vették a környezetterhelő, termelésbővítő beruházásokat és a szűrőrendszer felszerelését. - Arról határoztunk, hogy ezeket a hatóság külön, részkérdésenként kezeli - jelentette be Hende Csaba.

Február 1-én lejárt a határideje a mérőműszer felszerelésének. A gyár korábban kapott is haladékot, most azonban hiába próbáltak hosszabbítani, a hatóság elutasította kérelmüket. Mivel nem történt változás, megbírságolták őket, a törvényi maximumot, 1 millió forintot kell fizetniük. Ráadásul 15 naponként újabb bírságokra számíthatnak, ha nem tesznek eleget a kötelezettségnek. Felmerül annak gyanúja is, hogy a Falco faaprítást végez olyan helyen is, ahol ezt nem is tehetné. Ez pedig zajjal is jár, pedig megígérték, hogy négy év alatt csökkentik a zajszintet. E határidő szintén lejárt, méghozzá előző év december 20-án. Most tehát a zajhatár megsértése miatt is eljárás indulhat a cég ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!