Hírek

2016.03.13. 20:11

A lakók tíz százaléka nem fizeti a közös költséget Szombathelyen - Van, aki 2 millió forinttal tartozik

Szombathely - Megváltozott a jogszabály, már nem lehet olyan könnyen jelzáloggal megterhelni a közös költséget nem fizető lakók ingatlanát, pedig a lakók tíz százaléka tartozik. Van, aki 2 millió forinttal.

Budai Dávid

Szigorítottak a módszeren, amellyel jelzálog kerülhet a nem fizető lakók ingatlanára. Tavaly év végéig háromhavi tartozás már elegendő volt ahhoz, hogy jelzáloggal terhelhessék meg az érintett lakásokat. Háromhavonta aztán újra és újra be lehetett jegyeztetni a jelzálogot egészen addig, amíg a lakó nem fizetett. Mostantól viszont fizetési meghagyás, bírósági ítélet vagy a hátralékos elmaradásáról született írásos nyilatkozat kell ehhez. A Földművelésügyi Minisztérium a tévedések, visszaélések megelőzése érdekében változtatott az eddigi gyakorlaton. Igen ám, de ha már nem kerülhet olyan könnyen jelzálogjog a lakásra, mint korábban, akkor a nem fizető lakókkal még nehezebb dolguk lesz a lakóközösségeknek.

Perre kell menni minden fillérért? - tettük fel a kérdést dr. Beliznay Pálnénak, a Bem Lakásszövetkezet elnökének, akit egyúttal a nemfizetés lélektanáról is kérdeztünk. Kiderült, sokszor a szégyen és a taktikázás miatt híznak tetemessé a tartozások.

Dr. Beliznay Pálné szerint bárki kerülhet nehéz helyzetbe, a lényeg, hogy a lakásszövetkezet, társasház kezelője vagy a ház közös képviselője minél előbb tudjon a problémáról, hogy segíthessen
Fotó: Szendi Péter

A lakásszövetkezet elnöke a megváltozott szabályozással kapcsolatban elmondta: ez a változás nem sokat számít, ugyanis a jelzálogból még nem lesz pénz, az csupán biztosítéknak jó, hogy nem adhatja el a tulajdonos a lakást. A jelzáloggal terhelt lakások esetében az a tapasztalat, hogy általában több követelés is be van jegyezve az ingatlanra. A tulajdonos tartozik a hitelintézetnek, a szövetkezetnek, magánszemélyeknek. Amikor a lakást árverésen értékesítik, a befolyó pénz egyáltalán nem biztos, hogy fedez minden kintlévőséget, sőt. Legutóbb egy félmillió forintos tartozást felhalmozó lakás értékesítéséből mindössze 35 ezer forint jutott a szövetkezetnek. Márpedig ilyenkor a kárt a házban élő többi lakó viseli, sokszor azonban a lakók is inkább lenyelik a veszteséget, csak költözzön már el a nem fizető társuk. Arról nem is beszélve, hogy a jelzálogjog bejegyzése önmagában nem old meg semmit, a közös költség továbbra is halmozódik. Dr. Beliznay Pálné hangsúlyozta: sokan nem tudják, de a felhalmozott tartozáskor nemcsak a hátralékot, hanem annak költségeit és kamatait is ki kell fizetni. A végrehajtók például sokszor annyiszor számolják fel a költségeket, ahány tulajdonosa van egy lakásnak. Így lesz pillanatok alatt egy 50 ezer forintos tartozásból több százezer forint. Persze mindez elkerülhető. Az elnök szerint bárki kerülhet nehéz helyzetbe, a lényeg, hogy a szövetkezet, a társasház kezelője vagy a ház közös képviselője minél előbb tudjon a problémáról. Mindent meg lehet beszélni. Ők már évek óta, ha kell, személyesen mennek el a nehéz helyzetbe került családokhoz, és megbeszélik, hogy mekkora az az összeg, amelyet még ki tudnak gazdálkodni. Ilyenkor még kamatot sem kell fizetni. Fontos azonban,  hogy   minél előbb elkezdhessék a hátralék lefaragását, mert ha az összeg százezrekre rúg, akkor már nagyon nehéz segíteni.

Náluk egyébként a hátralékkezelés a következőképpen működik: a nem fizető lakónak fizetésre felszólító levelet írnak, amelyre aztán vagy reagál, vagy nem. Ezt követően küldenek még egy levelet, végül három hónap után ügyvéd, fizetési meghagyás, majd a végrehajtás a sorrend. Ez igen hosszadalmas és költséges folyamat. Volt olyan lakója, aki azt mondta, azért nem jelezte mindjárt az elején, hogy nem fog tudni fizetni, mert szégyellte. És most a 200 ezer forintot nem szégyelli? - kérdezték tőle.

Tapasztalatai szerint a nem fizetők tábora három nagy csoportra osztható. Az elsőbe azok tartoznak, akik a felvett hitelek miatt olyan nehéz helyzetbe kerülnek, hogy a közös költség kifizetésével már nem is foglalkoznak. A második csoportba az a középréteg tartozik, ahol a házaspár egyik vagy akár mindkét tagja ideiglenesen vagy tartósan munkanélküli lesz. A harmadik csoportba pedig azok tartoznak, akiknek bár van pénzük, tudatosan nem fizetnek. A lakásszövetkezet egyik lakója például tetemes tartozást halmozott fel kiadott lakásában, pedig mint kiderült, a bérlő rendesen fizetett. Amikor a tulajdonost kérdőre vonták, kiderült, ő taktikai megfontolásokból nem fizetett eddig. A pénzt inkább befektette. Igaz, az ilyen típusú lakók általában előbb-utóbb fizetnek, a gond ezzel csak az, hogy a hiányzó összeget végső soron a többi lakó hitelezi meg a nem fizető tulajdonos helyett. Dr. Beliznay Pálné hangsúlyozta: egy kisebb társasházban már egyetlen ott élő egy-két havi elmaradása is komoly érvágást jelent a többi lakónak. A társasházak amúgy is kiszolgáltatottabb helyzetben vannak a lakásszövetkezeteknél, mivel itt csak a közös költségből származik a háznak bevétele, míg a szövetkezetek vállalkozásaikból ideiglenesen pótolni tudják a hiányt, amely, mint megtudtuk, meglehetősen nagy.

A lakók tíz százaléka ugyanis kisebb-nagyobb összegekkel tartozik. Az elnök úgy fogalmazott, ha százezer alatt van a tartozás, akkor ő már boldog. Sokan 100-200 ezer forinttal, míg páran félmilliónál is többel tartoznak, a rekord pedig kétmillió forint. Persze nem volt ez mindig így. 23 évvel ezelőtt 1564 lakásból mindössze egy nem fizető lakója volt a szövetkezetnek, ő 30 ezerrel tartozott. Mostanra a hátralékot fölhalmozók száma csaknem háromjegyű. Nem szabad elfelejteni, hogy a lakótelepek többsége a hatvanas-hetvenes években épült. A felújítási és karbantartási költségek az utóbbi időben nagyon magasak lettek, azt pedig sok család egyszerűen nem tudja kigazdálkodni.

SZERINTEM

Soha  nem lehet tudni, ki mikor kerül nehéz helyzetbe. Megszűnhet valakinek a munkahelye, egy súlyos betegség miatt keresőképtelenné  válhat. Ha van megtakarítása, néhány hónapig még tartja magát, tudja fizetni a törlesztőrészleteket, a számlákat. És igen, ha baj van, a közös költség az első, aminek a befizetését elodázza, legfeljebb messziről elkerüli a közös képviselőt, és lehajtott fejjel közlekedik a lépcsőházban. Az egy-két havi elmaradásból azonban hamar százezres adósság lesz, és ha beindul a jogi gépezet, még többe kerül a megoldás. Ezért fontos, hogy aki bajba kerül, ne szégyellje, és jelezze a gondját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!