Hírek

2016.03.19. 09:16

A parkolás és a gyalogátkelők hiánya jelentik a legnagyobb problémát Oladon

Lakossági fórumot hívott össze az Olad Városrészért Egyesület, ahol csaknem 50 helyi lakos megjelent. Mindenki panaszát meghallgatták: mint kiderült, a legtöbb problémát a gyalogátkelők és a parkolók hiánya okozza. Szóba került a játszóterek ügye és a kutyatartók hanyagsága is.

Vadas Krisztina

Nemcsak oladiak jelentek meg a fórumon, hanem az önkormányzati cégek, a rendőrség és a közterület-felügyelet képviselői, valamint dr. Horváth Attila, a városrész önkormányzati képviselője is.

Az első felszólaló máris szóba hozta a lakótelep egyik legégetőbb problémáját, a gyalogátkelőhelyeket – vagyis azok hiányát. Az, hogy nincsen zebra, leginkább a Gazdag Erzsi utcai üzletközpontnál és környékén jelent veszélyt, hiszen nagyon sok gyalogos megfordul itt nap, mint nap. Ezek az emberek pedig kénytelenek az úttesten átkelni, hiszen más lehetőségük nincs.

Dr. Horváth Attila arról tájékoztatta a lakókat, hogy három gyalogátkelőt terveztek a környékre, amelyből egy április végéig elkészül – erre az egyre volt egyelőre keret.

Horváth Kálmán a Gazdag Erzsi utcában lakik. Az ő problémája, hogy az utca páratlan oldala rendetlen, nem vágják le a füvet, valamint a lehullott avar sincs eltakarítva.

Kiss Dávid, a Szompark ügyvezetője elmondta, hogy a Gazdag Erzsi utca kényes terület, ugyanis egy részén az ott lévő szupermarket feladata lenne a takarítás. Egyébként a Szompark szerződés alapján dolgozik: évente kétszer takarítja fel az avart, tavasszal és ősszel.

Horváth Kálmán felvetette a kutyatartókkal kapcsolatos problémát is: elsőként azt, hogy sokan póráz nélkül engedik szaladgálni az ebeket, másrészt azt, hogy ennek következtében a kutyák mindent lepisilnek, és a szépen gondozott bokrok, sövények elszáradnak. A problémát több oladi is megerősítette, ahogy egyikük fogalmazott: a lakótelep szürkület után „megkutyásodik". További probléma a gazdákkal, hogy a játszóterekre is beengedik kedvenceiket.

Dr. Varsányi Péter, a közterület-felügyelet igazgatója elmondta, hogy már régóta tartó, mondhatni általános probléma a kutyások ügye. Több akcióval is próbálták már felhívni a kutyatartók figyelmét a helyes ebtartásra, de mindig akadnak olyanok, akik nem foglalkoznak a szabályokkal.

Többen jelezték, hogy a parkolás súlyos gondokat okoz az Oladon élőknek. Sokan kénytelenek szabálytalanul parkolni: őket - mint dr. Varsányi Péter elmondta – a helyzetre való tekintettel nem bírságolni, hanem figyelmeztetni szokták a közterület-felügyelet járőrei. Büntetést csak annak az autósnak szabnak ki, aki kanyarban vagy kereszteződésben teszi le járművét.

Dr. Horváth Attila képviselőtől megtudtuk, hogy két terv is készült, hol lehetne parkolókat kialakítani a lakótelepen: az egyiket a Nagy László utcánál, a másikat a Bakó József utca mögötti zöld területen. Habár a tervek megvannak, egyelőre anyagi forrás nem áll rendelkezésre, de bízik abban, hogy hamarosan megoldást találnak a parkolási anomáliák megszüntetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!