Hírek

2016.03.17. 15:45

Ausztriai munka: sok magyar nem kapja meg a neki járó pénzt

Ausztriában dolgozó magyaroknak indult nemrég egy munkajogi tanácsadó szolgáltatás három határ menti városban. A legtöbbször felmerülő probléma: nem fizetik ki a magyarokat rendesen a munkáltatók.

Vadas Krisztina

Sokan vágnak neki hiányos nyelvtudással és nem megfelelő ismeretekkel a külföldi munkavállalásnak, ennek azonban több hátulütője is lehet: nem kapja meg a dolgozó a neki járó juttatásokat, nem úgy jelentik be, mint ahogy megegyeztek. Tulajdonképpen sok emberrel azt iratnak alá, amit csak akarnak.

2015-ben elindította az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) a magyar és román munkavállalókat segítő projektjét. A Mehrsprachige Beratungsstelle im Grenzraum (MIG), azaz többnyelvű tanácsadás a határtérségben három ausztriai városban elérhető: Oberwartban, Eisenstadtban és Neusiedl am See-ben.

Fotó: Unger Tamás

A MIG-projekttel elsősorban azt tűzték ki célul, hogy ingyenes, anyanyelvű munkajogi tanácsadással segítsék a magyar és román munkavállalókat Ausztriában. Erre azért van szükség, mert sokan vágnak neki úgy az osztrák munkavállalásnak, hogy nem beszélik jól a német nyelvet, illetve nem ismerik jogaikat.

Mindhárom határ menti városban dr. Pinkert Márta áll a tanácsot kérők rendelkezésére, persze más-más időpontban. Mi egy oberwarti tanácsadás alkalmával kerestük fel, hogy meséljen tapasztalatairól.

- Főként olyan embereknek nyújtunk segítséget, akik Ausztriában szeretnének dolgozni, vagy már itt dolgoznak, és esetleg problémájuk akadt a munkáltatóval – kezdte dr. Pinkert Márta. Mint mondta, rengetegen jönnek a tanácsadásra. Habár az egész országgal foglalkoznak, a legtöbb ügyfelük mégis olyan, aki a burgenlandi régióban dolgozik.

A leggyakrabban előforduló probléma, amivel fordulnak hozzá, hogy nem fizette ki őket rendesen a munkáltató. A tanácsadó véleménye szerint az osztrák munkáltatók kihasználják azt, hogy a magyar munkavállalók nincsenek tisztában sem a jogaikkal, sem a járandóságaikkal. Sokan későn ébrednek rá, hogy nem kapták meg rendesen a pénzüket, és ezeket sokszor visszamenőleg már nem is lehet igényelni. A legtöbb esetben ugyanis 4-6 hónap az elévülési idő.

A másik probléma, amivel sokszor fordulnak Mártához, az a munkaszerződés kérdése. Sokszor esett már szó arról, hogy Ausztriában nem kell munkaszerződést kötni, de a munkaviszony létrejöttekor kell írni egy Dienstzettelt, ami a szóbeli megállapodás legfontosabb elemeit tartalmazza. Ez azonban sokszor elmarad.

A tanácsadó szerint a legrosszabb helyzetben az építőiparban dolgozók, a vendéglátósok és a sofőrök vannak, őket gyakran átverik.

- Mi azért vagyunk, hogy ezeket az embereket segítsük, hiszen a legnagyobb probléma az, hogy a magyar munkavállalók sokszor azt sem tudják, hová fordulhatnak problémáikkal – tette hozzá dr. Pinkert Márta.

Az oberwarti irodában hamarosan elindul a román nyelvű tanácsadás is, hiszen ők sincsenek jobb helyzetben, mint a magyar munkavállalók.

Az oberwarti MIG-tanácsadás minden csütörtökön 9 és 13 óra között érhető el az ÖGB Oberwart épületében (7400 Oberwart, Lehargasse 5.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!