Hírek

2016.03.18. 15:53

Elsötétül a felsőbejci harangláb és szentgotthárdi belváros - videóval

Villanyoltás lesz szombat este két vasi településen: Bejcgyertyános és Szentgotthárd csatlakozott a világra szóló környezetvédelmi akcióhoz, a Föld órájához.

Bakos Ágnes

Szentgotthárdon nem is Föld óráját, hanem „Föld éjszakáját” tartanak szombaton.

– A templom és a hivatal, vagyis a barokk épületegyüttes díszkivilágítását kapcsoljuk le és nemcsak egy órára, hanem aznap este és éjszaka már nem is kapcsoljuk vissza – mondta el a szentgotthárdi önkormányzat külkapcsolati és koordinációs ügyintézője, Szép Renáta.

Hozzátette: – 5500 wattos világításról van szó, így nem elhanyagolható a spórolás.

Bejcgyertyánoson az egyébként gyönyörűen kivilágított harangláb borul sötétbe, csatlakozva a Föld órájához – mondta el dr. Lendvai Róbert jegyző.

– Itt, a felsőbejci falurészen harmincan élünk, itt van a harangláb – ismertette a jegyző, hiszen ilyen lakosságszámmal elismerésre méltó arányban veszik ki a részüket a globális energiatakarékosságból, a zöld kezdeményezésből.

Fotó: dr. Lendvai Róbert

A jegyző emlékeztetett, hogy a felsőbejci bronzharang a Nyőgéri Egyházközség legrégebbi harangja: 1861-ben készült Kőszegen és két évvel ezelőtt villamosították. Azóta szól a harang minden délben, és akkor valósították meg a díszkivilágítást és a kútvilágítást is. A zöld kezdeményezés keretében már tavaly is szívesen lekapcsolták a világítást – mondta a jegyző, és egy videót is küldött a „sötétítésről”: " target="_blank">, valamint a felsőbejci falurészen lévő villamosított harangtorony első megszólalásáról: https://www.youtube.com/watch?v=0rYXbINwayw

Jubileumi az idei Föld órája, hiszen tízéves kezdeményezés, amelyhez bárki önként csatlakozhat. Az egy órára vállalt sötétség jelkép: a Föld véges erőforrásaira, az azokkal való hatékony gazdálkodásra, a klímaváltozásra hívja fel a figyelmet.

A pénteki összegzés szerint 28 magyarországi település csatlakozott a kezdeményezéshez.

A fővárosban lesznek a központi természetvédelmi programok, amelyekben Vas megye is helyet kap, ugyanis a Varázslatos Magyarország országos természetfotó pályázatára beküldött munkák között az Őrségi Nemzeti Parkot megörökítő fotók is szerepelnek.

A Föld órája akció öt évvel ezelőtt kiegészült egy egész évre szóló kezdeményezéssel: lényege egy fogadalomtétel a fogyasztáscsökkentés, a környezetvédelem mellett.

Ilyen fogadalom például a szelektív szemétgyűjtés, az energiatakarékos izzók használata, és sokan sorolnak még tanácsokat a Föld órája honlapon: „Elzárom a csapot fogmosás, hajmosás közben. Viszek magammal szatyrot bevásárláshoz”, vagy: „Egy fát se ültettem még ... viszont nem is vágtam ki egyet se”, valamint: „Néha más után is felszedem a szemetet az utcán”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!