Hírek

2016.03.01. 08:17

Épülnek a sátrak Körmenden - Migránsokat szállásolnak majd el (frissítve)

Körmend - Kedden reggel megkezdték a sátortábor építését a Körmendi Rendészeti Szakközépiskola udvarán. Ideiglenes befogadóállomás készül, olyan, mint tavaly ősszel volt.

Bakos Ágnes

Tűzoltók, katasztrófavédők építik a sátrakat, kedden reggel kezdődött a munka. Tízesével kerülnek le a teherautóról a tábori ágyak, több száz férőhelyes lesz az ideiglenes befogadóállomás. Egyes információk szerint olyan, mint tavaly, akkor 780 férőhely volt; más tájékoztatás szerint 300-500 férőhely lehet.

A hétfői, rendkívüli körmendi és szentgotthárdi testületi üléseken Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal  főigazgató-helyettese többször is hangsúlyozta: egyelőre nem hoznak migránsokat Vas megyébe, csak ha megtelik a többi, már működő tábor Magyarországon.

Szentgotthárdon is felépülhet a körmendihez hasonló befogadóállomás, ha megtalálják az alkalmas helyet. Ott ugyanis felmerült, hogy a felázott, belvizes talaj miatt nem lehet felállítani a sátrakat oda, ahol tavaly ősszel álltak. Műszaki felülvizsgálatot kért Huszár Gábor, Szentgotthárd polgármestere.

Frissítés, 13:47 - Mégsem ugyanaz: fűthető sátrakat állítanak fel Körmenden

Megvan a befogadható maximális létszám: 280 férőhelyes sátortábor készül Körmenden. Téliesített szálláshelyeket alakítanak ki a migránsoknak.

A Körmendi Rendészeti Szakközépiskola területén, az iskola udvarán állítják fel a sátrakat, ha az időjárás engedi, akkor estig végeznek a munkával – mondta el Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Felmerült, hogy 780, esetleg 300 vagy 500 férőhelyes lesz a sátortábor. Pontosította a számot a szóvivő: – Összesen 56 ötszemélyes sátor került Körmendre.

Fotó: Szendi Péter

Abban is különbözik a mostani tábor az ősszel működött regisztrációs ponttól, hogy fűthető sátrakat állítanak fel a katasztrófavédelem munkatársai. – Szigeteltek és van benne hőforrás – mondta el a szóvivő a sátrakról, amelyeket a katasztrófavédelmi igazgatóság raktárából szállítottak Körmendre.

Szentgotthárdon is tervezik mintegy háromszáz ember elhelyezésére alkalmas ideiglenes migrációs befogadóállomás létesítését. Hogy az mikor készül el, még nem tudni, a tavaly ősszel használt terület alkalmatlan a táborépítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!