Hírek

2016.03.05. 09:52

Kemény Katalin beszél arról, hogy mitől nő igazán egy nő

Nőnap alkalmából megkérdeztünk egy érett, tapasztalt nőt a nőiségről, Kemény Katalin (45), aki belső és külső szépséggel is hivatásszerűen foglalkozik, és nem mellesleg feleség, négy gyermek anyja.

Merklin Tímea

Kata a magyar nyelv és irodalom tanára, szépségtanácsadó és aktívan közreműködik a férje összes környezet- és természetvédelmi programjában. Hobbiként gyöngyöt fűz, kézműveskedik.

- Nőként is az érdekel, hogyan bontakozhat ki az emberben a teljesség, hogyan lehet nyitott a világra. Ez művészetek nélkül nem sikerülhet. Szerintem az irodalomból nem kell tudományt csinálni már az általános iskolában, nem a műfajismeret a legfontosabb, hanem hogy érezzük: valamit úgy el tudtunk mondani egymásnak, ahogy máshogy nem lehetne. Az irodalomóra elején például mindig verseket mondunk, versekre táncolunk. Ez egy ritmusgyakorlat, kinyílik közben a gyerekekben egy kapu, amin beáramolhat a világ szépsége. Szeretek tanítani, közben meg tudok fogalmazni lényeges dolgokat, és olyat adhatok, amiből a másik profitál. Megvan az a képességem, hogy jelentlétet tudok teremteni akár Ady költészetével, akár azzal, hogyan fessük az arcunkat, akár azzal, hogy elmesélem, megmutatom, hogyan szőttek régen az asszonyok. Mindhárom területet vállalom magamban. Nekem ez a teljesség. Azóta sminkelek, amióta kötök. Kilencéves koromtól. Ahogy a divat történetét olvastam, úgy olvastam a szépségápolási praktikákat és a verseket is.

Kislányként Kata szeretett volna színésznő vagy tévébemondó lenni, hírnevet szerezni. Felnőve rájött, hogy nem ez a dolga. Feltette (és mindig újra felteszi) magának a kérdéseket: ki ő, mi a feladata, mire képes, mire nem, mit kell megtanulnia, mit kell elengedni. A férje azt mondja róla, olyan, mint a fű: a legkisebb résen is kidugja a fejét. Nagy kíváncsisággal és lelkesedéssel végzi el a feladatait, mindig új motivációkat, impulzusokat keres.

Kemény Kata négy gyermek édesanyja, mellette tanár, szépségtanácsadó, férje munkájában is részt vesz

- Ha nő vagyok, az a kérdésem, hogyan nyilvánulhat meg a szépség belülről, mi látszik kívül. Akkor érzem a legszebbnek, a legsugárzóbbnak magam, amikor más emberek javára tehetek vagy mondhatok dolgokat. Ha nyújtani tudok valami pluszt, az visz engem tovább. A szeretettel adásban teljesedik ki leginkább az ember, ha átadhatom , amit tudok, ha befogadóra talál, és ettől mindkettőnknek jobb lesz. A tavalyi évem legnagyobb élménye a Martineum Felnőttképző Akadémián megrendezett Meseegyetem volt. Ott Boldizsár Ildikó beszélt nekünk arról, hogy a nőiség legteljesebben a királykisasszonyok alakjában jelenik meg a mesékben. Egy igazi királykisasszony magán viseli a hét szépségjegyet: Nap ragyog a homlokán, Hold van a két melle között, csillag ragyog az arcán, ha nevet, rózsát nevet, ha sír, igazgyöngy potyog a szeméből, a haja a sarkát verdesi, ha lép, arany gurul a nyomában. Ennél szebben nem lehet megfogalmazni a nőiség lényegét. Mit jelent mindez? Tudom honnan jöttem, hová tartok. Vállalom nőiségem, a megérzéseim, az anyaság minden felelősségét. Nem hagyom figyelmen kívül, hogy egy nagyobb egész, az univerzum, a természet része vagyok. Próbálom a világ szépségeit észrevenni, belsővé tenni, és visszasugározni, bátran megélem örömeimet, fájdalmaimat, próbálok önazonos lenni, és nyomot hagyni a világban. Erre a teljességre érdemes törekedni.

A négygyermekes anyukának egy fia (20) és három lánya (22, 13, 8) van. Azt szeretné átadni, hogy királykis-asszonnyá lehet válni, hosszú út, de mindenkiben ott a lehetőség. Fontos, hogy úgy tudja elindítani a lányokat, hogy akarjanak elindulni ezen az úton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!