Hírek

2016.03.17. 12:44

Kutyások figyelem! Támad a babézia

Nagyon kell figyelni a kutyatartóknak a szabadban: kullancsokkal jön a babézia.

Vadas Krisztina

A babézia (latin nevén babesiosis) egy kullancsok által terjesztett betegség, ami elsősorban a kutyákat veszélyezteti. Az idei enyhe tél kedvezett az élősködőknek, nem pusztultak el a fagyokban, így egyre nagyobb veszély leselkedik kedvenceinkre, ha szabadba visszük őket. Az állatorvosok tapasztalatai azt mutatják, hogy lassan minden hétre jut egy súlyos, kullancsfertőzéses eset, pedig még nem kellene, hogy „szezonja" legyen.

Honnan vehetjük észre, hogy a kutyánk babéziás? A kutya minden előjel nélkül, egyik óráról a másikra bágyadt és kedvetlen lesz, elfekszik, járása bizonytalanná válik. A betegség legtöbbször 40,5 fok feletti lázzal jár. Előrehaladott esetben a szétesett vörösvérsejtek festék-anyaga miatt a vizelet egyre sötétebbé válik.

Hogyan védekezhetünk ellene? A betegség megelőzésének lényege, hogy a kullancsok ne juttathassák a kórokozókat a kutya szervezetébe, ennek megfelelően a vérszívókat a babesiák átvitele előtt el kell pusztítani. Érdemes tehát minden sétáltatás után alaposan átnézni kedvencünk bundáját, ha pedig bajt észlelünk, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!