Hírek

2016.03.24. 17:00

Megtelnek élettel a kiskertek - Sokan megkezdték a tavaszi munkákat a parkerdei telkeken

Szombathely - Túl vannak már a gondos kiskerttulajdonosok a gyümölcsfák metszésén és az első lemosó permetezésen. Az igazi parkerdei közösségi élet pedig a húsvéti hosszú hétvégén kezdődik.

Bakos Ágnes

- Pénteken akarom elrendezni a földet. Ahol kell, ott már füvet nyírok, muszáj, ahol úgy nő - mutatott körbe takaros és színes kiskertjén Rapali Márton. A napokban fölrotálják földet, az ágyásokba borsó, hagyma, sárgarépa, zöldség kerül, aki amit szeretne majd szüretelni. A területtől függ, hogy mi kerül a földbe, Rapaliéknál paradicsom, paprika is van, és tavalyelőtt ültettek epret, tavaly már érett is a gyümölcs - de csak szűkszavúan beszélt róla Rapali Márton, hiszen a felesége reszortja a veteményes. A fákat már szívesebben mutatta: azokkal ő kísérletezik. A metszés stílusa minden kertben, de egy-egy kerten belül is más: van gömbölyű és egyenes is. A fajtát illetően pedig például Márton kertjében jól megfér egy fán az alma és a körte, saját kísérleteinek eredménye ez is, meg a falat alkotó különleges gyümölcsfasövény. Rapali Márton sok szomszédnak segített: megmutatja a metszést, az oltást, utána már tudják a kezdő kertművelők.

- Ez hagyományos kertként működik a gyümölcsfákkal, veteménnyel. Pár éve volt egy generációváltás, az új, fiatal tulajdonosok nem vesződnek ennyit a kerttel, füvesítenek - magyarázta Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke. Felidézte, hogy hat éve már a „szép kertek" mozgalomban is két kategóriában hirdetnek versenyt: a hagyományos művelésű és a modern kialakítású kertek között. A mozgalom indulásakor, kilenc éve 27 kert nyerte el a címet, most már kettőszáz kiskerttulajdonos büszkélkedhet vele. Rapaliék szembeszomszédjában is szépen alakul már a kert: új tulajdonos vette birtokba, szépen megritkította a sövényt, rendbe tették az elgazosodott területet, és az lehet a következő szép kert a nyáron. Idén is megtartják ugyanis a hagyományos programokat, összejöveteleket, értékelik a kerteket. Most 473 taggal működik az egyesület, és a legtöbb kiskerten látszik, hogy szívüket-lelküket beleteszik a rendezgetésbe a tulajdonosok. Rapaliéknál például díszített még a kerítés is: a karácsonyi függőkkel jól megférnek a tavaszt hívogató nyúlfigurák és csibék. Egész éves munka a kiskert: - Itt már januárban csattognak a metszőollók, de az igazi nyüzsgés most kezdődik majd, a húsvéti hétvégén - mondta Molnár Lajos. Március közepétől közlekedik helyi járatos autóbusz a parkerdei kiskertekhez, már járnak ki a nyugdíjasok. Népszerű a termékcsere: már most tavasszal téma a kertszomszédok között, mi kerül a veteményesekbe, virágágyásokba. Egyesületi szinten is vannak fejlesztési tervek, sarkalatos probléma az utak helyzete, hiszen a parcellautak tulajdonosa a Parkerdei Kertbarát Egyesület.

A jövő héttől javítják az utakat zúzalékkal, erre idén 1 millió forintot szán az egyesület - mutatta az elfogadott egyesületi munkatervet az elnök. Szoros és jó kapcsolatot ápolnak a rendőrséggel és a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesülettel, elsősorban az 528 kiskert biztonsága miatt.

Az elhanyagolt területeket nem hagyják szó nélkül: áprilistól szólítják majd fel a hanyag és feledékeny kerttulajdonosokat, hogy tegyék rendbe a kiskertjeiket. Az azonban jól látszik az esős hónapok után is, hogy a legtöbb kert gondozott, rendezett - és a húsvéti hétvégétől egyre több összejöveteltől lesz hangos a Parkerdő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!