Hírek

2016.03.10. 13:24

„Nem a régi s durva közelítés” - PI-ünnep a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban

Szombathely – Az idén PI-formansszal ünnepelték meg a Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjai és tanárai a PI-t. A tornateremben elhangzott minden idők legjobbnak tartott PI-verse is.

Ölbei Lívia

Larry Shaw fizikaprofesszor kezdeményezésére 1988-ban ünnepelték meg először Amerikában a PI napját: természetesen március – az év harmadik hónapja – tizennegyedik napján: 3, 14. Azóta világszerte nagy népszerűségnek örvend ez a nap, a kanizsaisok a közelgő tavaszi szünet miatt hozták most kicsit előbbre az ünneplést. A csütörtöki nagyszünetben megrendezett PI-formansz alkalmával elhangzott több PI-vers (a legszebb 12, hogy egy másik hagyomány is folytatódjon), köztük Szász Pál minden idők legjobb magyar nyelvű PI-versének tartott, 1952-ből való trükkös költeménye: „Nem a régi s durva közelítés, / Mi szótól szóig így kijön / betűiket számlálva / Ludolph eredménye már, / ha itt végezzük húsz jegyen. / De rendre kijő még tíz pontosan, / azt is bízvást ígérhetem." A PI-megfejtés természetesen a szavakat kiadó betűk számában keresendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!