Hírek

2016.04.23. 10:18

Amikor elnyeli a föld a házat - Veress Márton professzor a karsztterületeket kutatja

Hogy történhet meg, hogy egyszerűen elnyel a föld egy házat? Megeshet, hogy beszakad a busz alatt az út, vagy egyik napról a másikra eltűnik egy tó?

Merklin Tímea

Ezzel a témával foglalkozik dr. Veress Márton a Covered Karsts (magyarul: Fedett karszt) című könyvében, amelyet világszínvonalú tudományos munkákat megjelentető német kiadó adott ki angol nyelven.

Dr. Veress Márton munkatársaival: Zentai Zoltánnal és Széles Gyulával, akik a terepi munkában nagyon sok segítséget nyújtottak. Fotó: A szerző

A Covered Karsts című kötet gyakorlati jelentőségét az adja, hogy azon folyamatokat vizsgálja, amelyek következményeként házak és más emberi létesítmények is beszakadnak a mészkő üregeibe a mészkövet borító kőzettel együtt. Például az USA-ban történt egy eset, amelyről az egyik tv-csatorna is beszámolt: egy ház egyik szobája a beomlás során eltűnt, a benne alvó emberekkel együtt. Komoly veszélyt jelent, hogy a változások gyorsan végbemennek az ilyen karszton. Így például egy tó vize az omlások következtében elvezetődött pillanatok alatt a mészkő üregeibe. Az interneten „gyilkos víznyelőknek" szokás nevezni azokat a formákat, amelyek omlással gyorsan kialakulnak. De Veress Márton pontosít: ezek nem víznyelők, hanem omlással kialakult formák.

Egy busz alatt beszakadt a föld - a kép Veress Márton könyvéből való Fotó: Origo

A Covered Karsts című könyv három év alatt íródott 35 év kutatásainak eredményeként összegyűlt adatok, megfigyelések, utazási tapasztalatok, saját térképek és felvételek felhasználásával. Számtalan kézzel írott, rajzolt jegyzetfüzetének anyagát használta fel hozzá a professzor. Kutatásai során adatokat gyűjtött az Alpokban, a Dinári-hegységben, Erdélyben, Dél-Kínában, Madagaszkáron és a magyarországi karszt-területeken: a Mecsekben, a Bükkben, a Bakonyban, illetve Aggteleken. A terepi munkában pedig nagyon sok segítséget nyújtottak a szerzőnek a tanszéki kollégák: Zentai Zoltán, aki a terepi munkában vett részt, Széles Gyula, aki a rajzokat készítette, valamint Deák György, aki a szerzővel megtervezte és azután elvégezte a szükséges kísérleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!