Hírek

2016.04.29. 16:42

Képviselők gumikesztyűben - Pártállástól függetlenül közösen szedték a szemetet Szombathelyen

Szombathely - Hatodik alkalommal teszik félre a politikát a város képviselői, hogy megtisztítsák a város egy részét. Ezúttal a Jáki út szépült meg.

Budai Dávid

Pénteken 13 órakor már gyülekeztek a képviselők a Savaria Plaza parkolójában, hogy két órát szánjanak szabadidejükből a város tisztaságáért. Ez a nap azon ritka pillanatok egyike, amikor nincs pártpolitika, mindenki félreteszi az ellentéteket, és vállvetve dolgoznak a közös célért. Lendvai Ferenc, aki az első évektől kezdve a TeSzedd! mozgalom helyi főszervezője, elmondta: az önkormányzat a kezdetektől fogva részt vesz a megmozduláson.

Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

A képviselők minden évben más helyszínen gyűjtik a szemetet. Korábban többek között megtisztították már a parkerdő, az Emlékmű, és a Csónakázótó környékét, ezúttal a Jáki útra esett a választás. Sajnos a városban mindenhol lehet szeméttel találkozni, de ennek ellenére a megyeszékhely nem tartozik a szemetes városok közé. Lendvai Ferenc hangsúlyozta, bízik benne, hogy azontúl, hogy megtisztítanak egy területet a városban, az akciónak figyelemfelkeltő hatása is van, amelynek következménye az lesz, hogy kevesebbet szemetelnek majd az emberek. Hozzátette, Magyarországon a szemléletben kell fejlődni elsősorban.

A környezettudatos nevelést már a legkisebb korban el kell kezdeni. Nyugat-Európában, ha egy család elmegy kirándulni, az útközben keletkezett szemetet is magukkal viszik. Nálunk ez sok esetben még nem így működik. A tapasztalat az, hogy minél frekventáltabb egy terület, annál kevésbé szemetelnek az emberek. Puskás Tivadar, a város polgármestere vette fel a legrutinosabban a gumikesztyűt az összes képviselő közül, ám az ő öltözéke volt a legkevésbé alkalomhoz illő. Mint kiderült, a város első emberét hivatali teendői 14 órakor már máshova szólították, de a szemétszedést így sem hagyta ki.

- Szombathelyen mindenki ügyel a környezetére, hiszen tudják, hogy a Földet csak kölcsönkaptuk unokáinktól, ezért vigyáznak rá. Ha véletlenül mégis úgy alakulna, hogy valakinek a zsebéből kicsúszna valami, és elfelejti felvenni, arra szolgálnak ezek az akciók - mondta a polgármester, aki hozzátette, ez a kezdeményezés is mutatja, hogy a környezetvédelem nem pártpolitikai kérdés.

Valóban nem az. Mivel nemcsak Horváth Attila, Horváth Soma Ádám és Kelemen Krisztián, a DK-Együtt-Éljen Szombathely képviselői szedték teljes egyetértésben a szemetet a fideszes Ágh Ernő Péterrel, de a szemétszedéshez 14 civil is csatlakozott. Köztük Pónya Petra, aki mint elmondta, már tavalyelőtt is részt vett az akcióban, mivel fontosnak érzi a város tisztántartását. Hozzátette, hogy ő, amennyire csak lehet környezettudatosan él, így például otthon is szelektíven gyűjti a szemetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!