Hírek

2016.04.06. 19:21

Mit kerestek a gázálarcos diákok az Ady téren?

Szombathely – Komoly tétje volt a szerdai katasztrófavédelmi ifjúsági versenynek: a megyeszékhelyen két járás diákjai versengtek, hogy továbbjussanak a megyei döntőbe.

Simán Klára

– A Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség ifjúsági területi versenyén két járás általános és középiskolás fiataljai vettek részt – tudtuk meg Lakatár Gábor tűzoltó alezredestől. A kirendeltségvezető elmondta, hogy most a kőszegi és a szombathelyi járás diákjai mutatták meg tudásukat az igazgatóság telephelyén.

Szombathelyen tizenkét csapat adott számot az elméleti és gyakorlati ismereteiről. A tizenkét állomáson különböző feladatok várták a lelkes fiatalokat: a többi között elsősegély-nyújtási ismereteikről, védműépítési tudásukról, a vegyvédelmi ruhák és a gázálarc használatáról, valamint arról is, hogy amikor vészhelyzetben hívják a segélykérő telefonszámot, akkor mit kell közölniük.

– Az itt felmért ismeretek, amelyeket a fiatalok az iskolákban önszorgalomból megtanultak, a mindennapi életben is biztos alapot adhatnak – hangsúlyozta Lakatár Gábor, aki azt is elmondta, hogy kiemelten kezelik a diákok az elsősegélynyújtást, ugyanis ez a Szombathely a segítés városa programhoz is kapcsolódik. Megfigyelésünk szerint a résztvevők közül a legfiatalabbak is bátran és jó szakmai hozzáállással vették az akadályokat.

A feladatok között akadt több olyan is, amellyel a hétköznapok során aligha találkozhattak volna a fiatalok: ők már tudják, milyen nehéz gázálarcban közlekedni, gyorsan felölteni a vegyvédelmi ruhát,  hogy milyen nehezek a tűzoltók által használt eszközök, és mekkora megterhelés ezeket lépcsőn futva szállítani.

– Legalább  a minimális tűzoltási ismeretekkel célszerű tisztában lennie mindenkinek; valamint hasznos tudni, hogy egy bejelentést hogyan kell jól megtenni, olyankor milyen információkat kell továbbadni ahhoz, hogy a segítségnyújtó szervek a legoptimálisabban tudják végezni a munkájukat – hallhattuk a kirendeltségvezetőtől.

Azt is megtudtuk, hogy a diákok munkája jó alapot képez a kötelező közösségi szolgálat megszerzésénél is – ez alapfeltétel a középiskolásoknak az iskola elvégzéséhez. (Vagyis meg kell lennie a kötelező önkéntes szolgálati óraszámnak, amelyet akár a katasztrófavédelemnél is teljesíthetnek.) A csapatokat alkotó fiúk és lányok az általános iskolák 6-8. osztályából érkeztek, a középiskolások között minden évfolyamból voltak résztvevők.

A győztes csapatok jövő héten vesznek részt a megyei vetélkedőn, amelyet Sárváron rendeznek meg. Ezt követi az országos verseny Budapesten, még ebben a hónapban. (Az elvárások magasak, hiszen a vasi diákok rendszerint jól teljesítenek itt. )

Továbbjutott a megyei vetélkedőre középiskolás kategóriában az első helyezett Jurisich Miklós Gimnázium és Középiskolai Kollégium, valamint a második Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium csapata; általános iskolás kategóriában pedig az első  Gárdonyi Géza Általános Iskola (Sorkifalud), a második  Bersek  József Általános Iskola   Kőszegszerdahelyi Tagiskolája és a harmadik helyezést elért Horvát-Magyar Kétnyelvű Nemzetiségi Általános   Iskola (Szentpéterfa).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!