Hírek

2016.06.02. 16:19

Herbál önti el Vas megyét - Már itt van a "szegények heroinja" is, a brutális hatású krokodil is

A kemény drogok teljesen eltűntek, a legnagyobb problémát most a herbál okozza Vasban. Országosan megduplázódott a droggal kapcsolatos felderített bűncselekmények száma.

Budai Dávid

Azokra az emberekre, akik szenvedélyesen csinálnak valamit többnyire felnézünk, ám azok, akik függnek a szenvedélyüktől, már kitaszítottnak számítanak. Pedig ők betegek, mégis szenvedélyük miatt legtöbbször a társadalom perifériájára szorulnak. Van azonban egy hely, ahol a révületből kikeveredve révbe érhetnek. Idén februárban volt húszéves a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Szolgálata, Közösségi Gondozója és Nappali Ellátója, a Rév. Amely a szenvedélybetegek gyakran végső menedéke, tudtam meg Takács Katalin szakmai vezetőtől és Kütsán-Hancz Réka alacsony küszöbű koordinátortól, akikkel a drog-, és alkoholfüggők világáról beszélgettem.

fotó: Szendi Péter

A Rév szolgálat Szombathely és kistérségének szenvedélybetegeit fogadja, de mindenkinek segítenek, aki bekopogtat hozzájuk. Jelenleg 100-120 ember keresi itt a gyógyulás lehetőségét.

Mint kiderül, azért nehéz pontos számot mondani, mert az úgynevezett alacsonyküszöbű ellátás lényege éppen az anonimitás. Sokszor még a szolgálatnál dolgozók sem tudják a beteg nevét. Nem is kell, hogy tudják, a lényeg, hogy ott van náluk, mert ez az első jele annak, hogy a beteg felismerte, problémája van. A Révben dolgozók nem ítélkeznek, csak megmutatják az utat, aztán, hogy ki mit választ a lehetőségek közül, az már mindenkinek az egyéni döntése.

Nem meglepő módon a Révben megforduló szenvedélybetegek közel nyolcvan százaléka alkoholproblémával küzd, és ezzel már el is érkeztünk az egyik legfontosabb kérdéshez, hogy ki számít alkoholistának. Takács Katalin elmondta, hogy Jellinek professzor meghatározásában több kategória szerint csoportosítják az alkoholbetegeket. Szenvedélybeteg az, akinek életvezetési problémát jelent a függősége. A paletta széles, valaki több doboz sört fogyaszt, valaki csak félévente nem tudja leküzdeni vágyát a függősége kielégítésére.

Az alkohol mellett sajnos egyre többen küzdenek drogproblémákkal is, akik között ráadásul egyre több a fiatal. Előfordul, hogy már a tizenévesek drogot használnak. Ez pedig különösen káros, mivel nem csak a fejlődő szervezetüket teszi tönkre, hanem a kialakulatlan személyiségükbe is kőkeményen belenyúl a szer, mondta Kütsán-Hancz Réka. - Ha valaki függővé válik, akkor szinte egy az egyben lecserélődik a baráti társaság is. Megváltoznak a társas kapcsolataik, romlanak a tanulmányi eredmények. Ezért ha egy szülő ilyet tapasztal, jól teszi, ha elkezd gyanakodni, tudtuk meg, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Kazmar Enikő elmondta, a fiatalok egészséges személyiségfejlődéshez nagy szükség van a támogató szülői háttérre. Érdemes kellő figyelmet fordítani a gyermek tágabb környezetére, barátaira, szabadidős tevékenységére, kedélyállapotára, viselkedésére. Amennyiben a szülő a megszokottól eltérő jelenséget észlel (tanulmányi eredmény romlása, a gyermek viselkedésének hirtelen megváltozása), szükséges fokozottan odafigyelni a jelekre, és amennyiben az indokolt, szakember segítségét kérni. Kütsán-Hancz Réka szerint intő jel lehet a gyereknél a látszólag teljesen indokolatlan falási roham is.

Megtudtuk, a megyében a kemény drogok - mint például a heroin - teljesen eltűntek, a legnagyobb problémát most a herbál okozza, amelyhez olcsón hozzá lehet jutni, és amely persze iszonyúan káros, mivel ismeretlen eredetű vegyszerekkel van átitatva. Aggasztó, hogy a hírek szerint már megjelent Magyarországon, az úgynevezett szegények heroinja, a krokodil is, és emiatt több amputációt is el kellett már végezni, mivel a szer használatával egy idő után a hús lerohad a csontról. Vitán felül áll, hogy a legkárosabb szenvedélybetegség a drogfüggőség, mivel itt a leggyorsabb a leépülés, és akár egyetlen szerhasználat is elég a függőség kialakulásához.

A Rév munkatársai szerint sajnos megbecsülni sem lehet azok számát, akik drogproblémával küzdenek Szombathelyen és környékén. Sokan rejtőzködnek, hiszen a segítségkérés, egyfajta beismerés is és sokan szégyellik magukat a függőségük miatt. Mégis a tapasztalat azt mutatja, hogy évről évre több függő kerül a látóterükbe.

A rendőrség adatai szerint országosan csaknem megduplázódott, és Vas megyében is jelentősen megnőtt a droggal kapcsolatos felderített bűncselekmények száma. Persze lehetséges, hogy ez csupán a hatékonyabb rendőri munkának köszönhető, de jóval valószínűbb az, hogy egyre több a szerhasználó. Ugyanerre jutott az Európai Unió kábítószerügyi központja is, akik éppen most, május 31-én tették közzé jelentésüket, amelyben leírják, jelenleg több mint 560 új pszichoaktív szert tartanak számon. 2015-ben 98 új szer piacra kerüléséről értesültek. A fiatal fogyasztók „kísérleti nyúllá” válhatnak olyan szerek fogyasztásával, amelyeknek egészségügyi kockázatai ismeretlenek.

Tévedés azt hinni, hogy csak rossz körülmények közt élő emberek kerülnek kapcsolatba a Rév-vel. A legváltozatosabb társadalmi rétegből érkeznek, mert ahogyan Takács Katalin fogalmazott, a betegség nem válogat. Az viszont kétségtelen, hogy aki magányos, az könnyebben lesz rabja valamilyen káros szenvedélynek. és talán éppen emiatt van az is, hogy ünnepek előtt, főleg karácsonykor jóval többen érkeznek a Révbe, mint például ilyenkor nyáron. És, hogy mi számít sikernek? Itt már az is eredmény, amikor valaki egy napig rendben van, persze valakinél ez az állapot már hosszú évek óta tart, azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy itt végső gyógyulásról nem beszélhetünk, csupán szermentességről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!