Hírek

2016.06.16. 10:29

Nézze meg jól a képet! Ön szerint hosszú, vagy rövid i-vel írták a táblán a Rábahídvéget?

A Rábahídvég helyes írásmódjára már tavaly fényt derítettünk, ezért azonnal lecsaptunk a táblára, amelyen szerintünk helytelenül, azaz rövid i-vel szerepelt a település neve.

Budai Dávid

Ön szerint hosszú vagy rövid i-vel van írva a Rábahídvég neve az alábbi képen? Ha azt mondja: hosszú, akkor önnek kivételesen jó szeme van, ha úgy látja: rövid, akkor jobb, ha tudja, téved, de mivel mi is rövidnek néztük, rákérdeztünk a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél, hogy miért láthatjuk rövidnek az ékezetet, ha az egyszer hosszú.

Fotó: A szerző

Mindenek előtt azonban elmondjuk, miért lényeges ez. Még tavaly augusztusban tűnt fel nekünk, hogy Rábahídvégen a település nevét az egyik oldalon hosszú, míg a másik oldalon rövid i-vel írják. Akkor megírtuk, a település nevének korábban kilencféle írásmódja is volt, viszont a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása szerint mostanság hosszú í-vel írandó a vasi község neve. Ezek után persze már nem csoda, hogy minden érzékünk ki van hegyezve a rövidékezetes-írásmódra. Így történt, hogy amikor a minap Kám felől érkeztünk Rumba, feltűnt a település határában kihelyezett közlekedési tábla, ahol szerintünk Rábahídvég neve helytelenül: rövid i-vel szerepel (Rábahidvég). A Közút aztán igazságot tett. Kiderült, hogy a szóban forgó tábla 13 éve igazítja útba az arra igyekvőket, és mindezt hosszú ékezetekkel teszi. Bizonyítékként pedig arra a tényre hívták fel figyelmünket, hogy az „í" mellett az „á", illetve az „é" betű is ugyanolyan hosszú magánhangzóként szerepel a táblán, ellenben a rövid magánhangzókat négyzet alakú ékezettel jelölték. És valóban, miután kinagyítottuk saját fotónkat, láttuk, hogy a magánhangzókon szereplő ékezetek téglalap alakúak, azaz hosszúak. Mint kiderült, a közúti táblákon szereplő ékezetek nem minden korban voltak ugyanolyanok. Amikor ez a tábla készült, éppen ez a típusú ékezet volt szabványban, talán ha a tábla máskor készült volna, az ékezet is hosszabb lett volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!