Hírek

2016.06.10. 12:15

Ózdon vagy Szombathelyen tisztább a levegő? Meg fog lepődni

Szombathely - Elemi koromlemezkék szennyezik a szombathelyi levegőt a Falco-gyár kéményéből.

Bakos Ágnes

Az ultrafinom részecskék legnagyobb veszélye, hogy akadálytalanul „közlekednek" az emberi szervezeten belül, sejteken át okozva végzetes egészségügyi problémákat. Van bőven a szennyezőanyagból Szombathelyen.

Jobban szennyez a Falco-gyár, mint az ózdi acélművek - mutatta be a Levegő Munkacsoport május végi vizsgálatainak eredményeit pénteken dr. Hende Csaba. Szombathely országgyűlési képviselője. Saját maga kérte és finanszírozta a vizsgálatot, hogy kiderüljön: mennyire szennyező a forgácslapgyártó füstje, a kéményre ugyanis még mindig nem került szűrőberendezés. - Bújócska vagy kötélhúzás - így jellemezte a képviselő a Falco-gyárral folytatott harcot, vagyis azt, hogy a cég kitér a szűrő- és mérőberendezés felszerelése elől. A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Iroda vezetője, Lenkei Péter sem a gyár területén, hanem a Vépi úton vizsgálódott, ami a gyárhoz legközelebbi helyszínt illeti, hiszen többfelé mértek, összesen háromszor.

A május 25-ei két mérés után egy éjszakai „akciót" is tartottak, titokban. Hogy ne neszelje meg senki előre a vizsgálatot és ne lehessen befolyásolni az aktuális kibocsátást. Az biztos, hogy a füstfáklya útján kívül, a szél-iránnyal ellentétesen szinte rekord mértékben tiszta a szombathelyi levegő. Hideg-front és csapadék tisztította a várost, meg is látszik az eredményeken - de csak ott, amerre nem viszi a szél a Falco füstjét. Egy kockacukor méretű levegőkockában 1967 porrészecskét mértek A Vépi útnál, a Falco füstfáklyája vonalában 30 ezer feletti volt ez a mennyiség, de még Balogunyomnál is, a gyártól nyolc kilométerre 4 ezer, vagyis a duplája a tiszta levegőben mért részecskeszámnak.

- Ilyen égett fűrészporszagot még sehol nem éreztem, nagyon jellegzetes - egészítette ki a tapasztalásait a 17 éve levegőtisztasággal foglalkozó szakember. Összehasonlításként elmondta, hogy az újraindult ózdi acélművek porkibocsátása 0,6 mikrogramm köbméterenként, míg a Falco füstje 38,8 mikrogrammot ont. A különbség a szűrőrendszerben keresendő: ott van. Dr. Hende Csaba elmondta: állandó mérőállomást állítanak fel a Vépi úton, hogy követhető és igazolható legyen a forgácslapgyártó károsanyag-kibocsátása. A gyár levegőszennyezésének megszüntetése, mint fogalmazott „hosszú menet lesz".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!