Hírek

2016.06.22. 18:00

Részben megszűnik a kőszegszerdahelyi iskola - az alsó tagozat megmarad

Kőszegszerdahely - Alig egy hónapja aláírásgyűjtésbe kezdtek a szülők a Bersek József Általános Iskola Kőszegszerdahelyi Tagiskolája fennmaradásáért. Kiderült: fele megmaradhat, fele megszűnik.

Simán Klára

A tanévzárón tudták meg a szülők a hivatalos információt: az alsó tagozat megmarad, azonban a felső megszűnik a településen.

- Tíz gyermek marad az összevont alsó tagozatban, várhatóan már csak ők járnak szeptembertől a falu iskolájába - tudtuk meg dr. Görcs Tibornétól, a Bersek József Általános Iskola Kőszegszerdahelyi Tagiskolájának intézményvezetőjétől. Hozzátette, hogy a létszám még változhat, hiszen távozásra és új gyermek beiratására is lehet számítani a nyár folyamán.

A felső tagozat megszűnése 22 gyermeket érint, őket a kőszegi Bersek fogadja be, ha a szülők ezt igénylik - ám nem tilos máshová vinni a gyermekeket.

A nem túl vidám hangulatú tanévzárón a szülőknek elmondták - emellett hivatalosan, írásban is tájékoztatták őket -, hogy a döntést nem azonnal, de még a nyári szünetben meg kell hozniuk arról, hogyan tovább.

A legtöbb családban sajnálják, hogy a felsősöknek meg kell válniuk a település iskolájától. Úgy hírlik, nem is feltétlen a kőszegi központi intézményt választják; annak ellenére, hogy mint „körzetes" gyerekeknek, még a bérletüket is állná az anyaintézmény. Azt viszont biztató jelnek tartják, hogy legalább az alsó tagozat megmaradt: a legkisebbek szülei még nyugodtak.

- Nagyon örülök annak, hogy végül is nem kellett bezárnunk az iskolánkat - hangsúlyozta Takács Péter, Kőszegszerdahely polgármestere. Hozzátette, hogy az öt település - Bozsok, Velem, Cák, Kőszegdoroszló és Kőszegszerdahely - iskolája, amely egyébként a kőszegi Bersek József Általános Iskola tagintézménye, igencsak jó iramot diktál, ami a tanulást illeti. A legutóbbi kompetenciamérés eredményét tekintve matematikából az országos átlag fölött teljesítettek.

A változás magával hozza a személyi racionalizálást is: az iskola nagyjából fél tucat pedagógustól válhat meg, de ez a szám is alakulhat még a nyáron. Ami biztos, hogy a diákoknak fel kell készülniük arra, hogy teljesen új közegbe kerülnek, új osztályokba kell beilleszkedniük, új követelményeknek megfelelni, és hozzászokni az új pedagógusokhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!