Hírek

2016.06.22. 13:54

Trambulint kapott Martin - Nagyon sokan segítenek a csákánydoroszlói autista fiúnak

Csákánydoroszló - Magánszemélyek, családok és egy zalai vállalkozó is segítő kezet nyújtott Kolositséknak. Meghatottan vették sorra: a speciális bicikli, valamint a hinta után már egy trambulinnak is helyet kellett találni a kertben.

Bakos Ágnes

- Még ismerkedik vele, inkább ráül, úgy próbálgatja - számolt be Martin első trambulinos élményeiről Kolosits Péter, a 16 éves autista fiú édesapja.

- Amikor összeraktuk, azonnal belement, azóta ismerkedik vele - folytatta az apuka. Idő kell Martinnak mindenhez, ami újdonság, még a kisebb változásokat is lassan lehet beépíteni a mindennapjaiba - nem csoda, hogy egy új játékszer használatát lassabban tanulja meg.

A fotó kedvéért előbb vonakodva közelítette meg az új eszközt, óvatosan mászott a biztonsági háló mögé, aztán már szívesen mutatta, hogyan használja a trambulint. Amint „bejáratja", hasznos eszköz lesz a fiúnak, hiszen a mozgáskoordinációját és az izmait fejlesztheti ugrálás közben, számára szinte észrevétlenül. Nem mellékes, hogy a nyáron ki tudják mozdítani a szülei - ugyanezt szolgálja a speciális bicikli és a hinta is, amit nagyon szeret, egyfajta „bázisa" az udvaron. Valószínűleg a trambulin is hamar kedvenc lesz.

- Egy szombathelyi családtól kaptuk. Náluk felesleges lett, és személyesen hozták el nekünk - számoltak be a szülők az adományról.

Ahogy mondták: „egy neve elhallgatását kérő" családapa kereste meg őket. És nem csak ezt kapták, sokan akarnak segíteni Martinnak. Egy zalalövői fuvarozó, egy vállalkozó is személyesen kereste meg Kolositsékat: pénzt adott, azzal tudott segíteni. Felsőszölnökről két család küldött pénzt, hogy Martinra költhessék a szülei, megvegyék, amire szüksége van a fiúnak.

- Hát a kert már tele van, az kész - így fogalmazott mosolyogva Martin édesanyja. A mindennapjaikhoz minden segítség jól jön, hiszen kevés támogatást kapnak például az ételallergiájuknak megfelelő élelmiszerekre. Nem olcsó az alapanyag és bőven ad feladatot az étkezés: tej-, tojás- és lisztérzékeny is van a Kolosits családban, úgyhogy van helye a magánszemélyek felajánlásainak. - Nagyon köszönjük! Ez mindenképpen legyen benne! Úgy, hogy minden csákánydoroszlóinak, abban mindenki benne van. Meg a focistáknak! És hogy még felsőszölnöki családok is segítettek! - sorolta Kolosits Péter. Martin apukája azt is hozzátette, talán a pénzből jut a zenelejátszó, a tévé cseréjére, bővítésére. Fontos lenne, ugyanis, amikor Martin nem tud kint mozogni a kertben, akkor a négy fal között a zenéé a főszerep.

Szóval néhány hangfal, esetleg egy egyszerű erősítő talán kijön a pénzből - amit nem tudnak eléggé megköszönni...

Nem kidobták, hanem elajándékozták

A nevét nem vállalta a szombathelyi család, amelytől a trambulin érkezett. Martin édesanyja azt mondta, nem kellett már az ugráló nekik, ezért vitték el oda, ahol tudják, hogy hasznát veszik. Mert tényleg ennyire egyszerű. Ami másnak nem kell, az óriási kincs és öröm lehet a másik embernek. Legyen szó egy kerti hintáról, vagy akár egy hangfalról, a foci Eb-re lecserélt tévékészülékről...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!