Hírek

2016.07.27. 16:45

Bejutottak a vágyott szakra: boldog szombathelyi diákok és a felvételi

Szombathely - Három bolyais diáknak már biztos a jövő: Leventét, Annát és Benedeket felvették az álomszakra.

Vadas Krisztina

Kedden este sokan sírtak, de még ennél is többen nevettek. Miután kiderültek a 2016 szeptemberében induló felsőoktatási képzések ponthatárai, sokan csalódottan hajtották le a fejüket: nem biztos, hogy azért, mert sehová sem nyertek felvételt, épp ennyire rossz érzés lehet az is, ha nem az áhított intézménybe, vagy szakra került be a diák. A Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Gimnázium három tanulójának szerencsére ezt az érzést nem kellett átélnie: ők mind olyan helyre nyertek felvételt, ahová menni szerettek volna.

Fotó: Unger Tamás

Roznár Levente az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán folytatja tanulmányait.

- Szabad bölcsész szakra vettek fel, aminek nagyon örülök. 454 pontom volt, az államilag támogatott képzés határát pedig 411-nél húzták meg, így mondhatni simán bejutottam. De tudatosan is készültem erre. Szeretem a bölcsésztudományokat, de a szabad bölcsészeten belül majd kommunikáció és médiatudománnyal szeretnék foglalkozni. Nagyon érdekel a televíziós műsorkészítés, a kreatív háttérmunkák. Ilyen munkahelyen képzelem el a jövőmet is - lelkendezett Levente. Volt osztálytársa, Hosszu Anna céltudatosan készült a jogi pályára.

- A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen fogok jogot tanulni. Habár 441 pontom volt, inkább biztosra mentem: mivel a szüleim és én is nagyon szerettük volna, ha jogot tanulok, ezért első helyen jelöltem meg a költségtérítéses szakot, amire természetesen bejutottam - mesélte. Anna egyébként ügyvédként képzeli el a jövőjét, főleg az üzleti jog iránt érdeklődik.

Kiss Benedeknek sem volt oka búslakodni a ponthatárok kiderülése után. A veszprémi Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karán fog anglisztikát tanulni szeptembertől.

- 424 pontom volt, 359-cel lehetett felvételt nyerni az államilag támogatott képzésre, így szerencsére összejött, amit szerettem volna. Az anglisztikát azért választottam, mert könnyen tanulok nyelveket, legszívesebben tolmács-fordítóként helyezkednék el. Emellett szeretnék külföldi tapasztalatokat is szerezni a célnyelvi országokban - mondta, immár megkönnyebbülten Benedek.

Azonban annak sincs oka teljesen összetörni, aki sehová sem nyert felvételt. A legtöbb egyetemen a ponthatárok kihirdetését követően meg is jelentek a pótfelvételi eljárásban megjelölhető képzések.

Másik lehetőségként fennáll, ha időben jelentkeznek, még változatlan feltételekkel vehetnek részt OKJ-s képzéseken, melyekkel nemcsak piacképes szakmákat sajátíthatnak el, hanem akár pluszpontokhoz is juthatnak egy esetleges későbbi felsőoktatási jelentkezésnél.

A legnépszerűbb alapképzés idén a gazdálkodási és menedzsment lett, erre 3879-en jelentkeztek. Második helyen az óvodapedagógus 3145 jelentkezővel, harmadik helyen pedig a mérnökinformatikus képzés 3045 jelentkezővel végzett. A felvételiző  diákok közül legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemre szeretnének bejutni. A Szombathelyen is egyre nagyobb hangsúlyt kapó duális képzést is sokan preferálták az idei jelentkezésnél. Az új képzési forma 2015. szeptemberi indulását követően mind a képzési formát meghirdető intézmények és képzéseik száma gyarapodott, mind az abba bekapcsolódó partner vállalatok száma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!