Hírek

2016.07.01. 13:08

Integrációt sürgetnek a fogyatékosellátásban – Erről tanácskoztak Szombathelyen

Szombathely – Átalakítják a férőhelyeket, a hosszú távú cél az, hogy minél kevesebb fogyatékos éljen intézményi keretek között – erről is szó volt a szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ konferenciáján. Elhangzott az is: a társadalmi integráció fontos eszköze a foglalkoztatás erősítése.

Bakos Ágnes

TERVEK

– Megalakult a Fogyatékosságügyi Szakmai Kollégium, a héten heten vették át minisztériumi megbízólevelüket – erről is beszélt előadásában Nyitrai Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára. A hazai cél az úgynevezett kitagolás, vagyis az, hogy ne intézményekbe zárva, hanem lakóotthonokban, támogatott lakhatással élhessenek, és lehetőségeik szerint dolgozhassanak a fogyatékkal élők.

Drasztikus, illetve drasztikusnak tűnő eszközzel igyekszik erősíteni a kiváltást a kormány: az új szemlélet, az újszerű megközelítés az, hogy megszüntessék az „újratermelést” – így fogalmazott a helyettes államtitkár. Azt szeretné elérni a kormányzat, hogy aki alkalmas lakóotthoni életre, az egyáltalán ne kerüljön az intézményrendszerbe. A 2011-ben harminc évre megfogalmazott célnak már vannak eredményei: az első kiváltási szakaszban hétszáz fogyatékkal élő került ki intézményekből. – Személyközpontú megközelítésre van szükség, arra, hogy mindenki a neki legjobb környezetben élhessen – hangsúlyozta Nyitrai Imre. A politikus beszélt a "szolgáltatási gyűrűről", vagyis arról, hogy csak támogató környezetbe, megfelelő körülmények közé emelhetők ki a fogyatékkal élők az intézményekből. A kiváltásra új pályázati forrás nyílik majd idén ősszel – mondta el a helyettes államtitkár. A pályázati keretben 35 milliárd forint áll majd rendelkezésre, ebből az összegből legalább 3500 személy kiváltását szeretnék megvalósítani.

HELYBEN

A szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ élni fog a pályázati lehetőséggel, hiszen tervek, szakmai elképzelések vannak bőven a fogyatékkal élők megfelelő elhelyezésére, gondozására. Többször megoldásról és nyugati példáról beszélt Gregersen-Labossa György lelkész, a diakóniai intézmények vezetője. A szombathelyi evangélikus intézmények most 58 súlyos és középsúlyos értelmi fogyatékos ember ellátását végzik, fontos a kitagolásuk.

– Nagyon jó a kapcsolatunk helyi civil szervezetekkel, amelyek olyan családokat fognak össze, ahol fogyatékos családtag él. Ahogy a szülők idősödnek, a fogyatékkal élő családtag ellátása nehézségekbe ütközik, ezért lenne jó irány összefogni a fogyatékos- és az idősellátást, valamint a lakhatási támogatást – sorolta a lelkész. Nyugat-Európában számos jó példa van arra, hogy idős emberek lakóközösségekben élnek, követhető lenne nálunk is. Éppen ezért, a jó példák és a lehetőségek megvitatása miatt rendezték a pénteki fórumot.

– Tudunk fejleszteni, van területünk, Szombathelyen a Középhegyi úton, valamint Pornóapátiban egy házunk – sorolta az intézményvezető. Szerinte a pornóapáti ingatlanon akár helyi gazdálkodásra is építhetnek, például a turizmus szolgálatában – vagyis tervek bőven vannak. A foglalkoztatás erősítéséről Nyitrai Imre helyettes államtitkár is beszélt.

MUNKA ÉS KREATIVITÁS

– A fogyatékkal élők foglalkoztatása megduplázódott az elmúlt hat évben, most 25-26 százalékos, bár még így is jóval elmarad az európai uniós átlagtól – mondta. Megemlítette: bekerült a közbeszerzési törvénybe, hogy érdemes fogyatékos és megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatni.

A fogyatékos személyek ellátásának komplex megközelítéséről rendezett konferencián az alkotás szabadsága is téma volt: a zsirai filmfesztivál alkotóinak munkáival ismerkedhettek a résztvevők. A fogyatékkal élő filmesek közül például egy, nemrégiben a Rum-Kastély ellátásából kikerült alkotócsapat gyurmafilmjét vetítették le. – Szakmailag rendkívül precíz, nagyon nehéz műfajt választottak – méltatta a képkockákat Lovass Tibor, a Szombathelyi Televízió ügyvezető igazgatója. Arról beszélt, miért hasznos, miért fontos az alkotás szabadsága a fogyatékkal élőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!