Hírek

2016.07.02. 14:26

Kőszegszerdahelyre nemcsak a természeti értékek miatt érdemes ellátogatni

Könnyen bele lehet szeretni a festői tájba illeszkedő településbe, mely az Ausztriai Rohonctól nyolc, Szombathelytől pedig 15 kilométerre, a Szerdahelyi-patak mentén fekszik. Ahogy Takács Péter polgármester fogalmaz, bármerre is nézünk, mindenütt csodás a kilátás, a települést mesés dombok övezik. De nemcsak a látkép vonzó, hanem az is, ami mögötte van: egy folyamatosan fejlődő, összetartó kis település.

Bajdó Bettina

Kőszegszerdahely történelme is csodálatra méltó: a község területén már a késő vaskorban állt egy kelta település. A mai községet 1374-ben Zerdahel alakban említik először, de valószínűleg sokkal korábban keletkezett. Szerdahely a 16. századig Rohonc várához tartozott, majd kalandos utat járt be. A 16. század elején a Sibrik család birtoka lett, később rohonc-szalónaki uradalom részeként a Batthyány és Nádasdy családok birtoka. A 19. századtól körjegyzőség székhelye volt. 1898-ban kapta a Kőszegszerdahely nevet.

- Itt születtem, ez az én kis falum - mondja a polgármester, aki immár a második ciklusát tölti. - Nagyon szeretek itt élni, el sem tudnám képzelni máshol az életem. Azt hiszem és remélem, hogy ezzel a településen élők is így vannak. A lakóink száma folyamatosan változik, január 1-jei adat szerint valamivel 500 fölött volt. Itt mindenki egy hajóban evez, összetartó kis közösség vagyunk. Sok olyan programunk van évközben, mely megmozgatja a település apraja-nagyját. Van például faludélutánunk, melyen bemutatkoznak a helyi kulturális csoportok, és vetítés során felelevenítjük az elmúlt egy év eseményeit. Nőnap, húsvét, gyereknap, idősek napja, advent és még sorolhatnám, hogy milyen eseményekkor gyűlünk össze közösen. Nemrég felújíttattuk a közösségi házunkat, mely megfelelő helyszínt ad a közösségi léthez.

A közösségi ház egykor iskolaként működött, ma is köze van a gyerekek kulturális fejlődéséhez. Már a kapuszínbe belépve egy könyvvel teli szekrény várja a látogatót. A polgármester hozzáteszi, hogy ide mindenki behozhatja a sokszor olvasott könyvét, s vihet helyette másikat. A kezdeményezés működik, a közelben található a buszmegálló, sokan betérnek, hogy könyvvel a kezükben távozzanak. Az épületben egy szépen kialakított könyvtár is van, mely a Berzsenyi Dániel könyvtár fiókkönyvtáraként működik. Lehet itt beszélgetni, internetezni, egy kis konyhát is kialakítottak, így a települési összejöveteleken meg is tudják vendégelni a lakosságot.

- 10 millió forintból újulhatott meg a közösségi ház - folytatja Takács Péter. - Egy nagy termet is kialakítottunk, itt most már megtalálható minden, ami az összejövetelekhez, ünnepségekhez kell. Két cserépkályhát is építettünk, ezeket bekapcsoltuk a központi fűtés rendszerébe, így fával tudunk olcsóbban fűteni. Az udvaron megépült már a kemence, éppen most készül a sátor, valamint egy 15-20 fős kiülős rész, amely mellett szalonnát is lehet sütni. A sportpálya és a játszótér pedig itt található a szomszédban, tehát minden egy helyen van, hogy kikapcsolódhassunk közösen. Nagyon aktív a településen a civil élet, 2009-ben jött létre a Kőszegszerdahelyi Kulturális Egyesület, melynek főbb célkitűzése település kulturális értékeinek, hagyományainak őrzése. 1982 őszén alakult a Kőszegszerdahelyi Vadrózsa Népdalkör, tagjaik színesítik a rendezvényeinket. 2008 óta keleti táncokkal varázsolnak el minket a Henina Tánccsoport tagjai, 2007 óta pedig színdarabokkal és táncos műsorral kedveskedik a Kaméleon Színjátszó Csoport. 2006 nyarán a falunapra jött össze először a Kőszegszerdahelyi Férfikar, mely nemrégiben egy kis átalakulás után Tűzoltó Férfikar néven működik, és állandó fellépője a rendezvényeinknek. Kiválóan működik a Kőszegszerdahelyi Tűzoltó és Polgárőr Egyesület.

A településre nemcsak a természeti értékek miatt érdemes ellátogatni, épített kincseik is vonzóak. A település szívében található a Mindenszentek tiszteletére szentelt római katolikus templom, mely középkori eredetű, erődített templom volt. A 18. században építették át, 1757-ben már három oltára és fa szószéke is állt. A körülötte lévő fal kapujának pilléreit Szent Flórián és Nepomuki Szent János szobrai díszítik. Az 1975. évi restaurálás során román kori ablakok és a déli oldalon egy befalazott kapu került elő. A középkori templomból maradt meg még a keresztelőmedence is. A templom sírboltja a Sibrik család temetkezőhelye. Érdemes egy kicsit túrázni is, a települést körülvevő szőlőhegy pincéi közül több is látványos, őrzi a múlt emlékeit. A helytörténeti kiállítás is említésre méltó, a tárlat anyagát a falu lakossága biztosította. Régen használatos eszközöket és népviseletet szemlélheti meg a látogató.

- Sok álmunk van, melyet valóra szeretnénk váltani, ám nem panaszkodhatunk - emeli ki a polgármester. - A megyével közösen vagyunk a résztvevői egy konzorciumi pályázatnak, melynek segítségével hat településen újulhat meg a csapadékvíz-elvezető rendszer. Ennek a döntését július végére várjuk. Mivel a településünknek nem volt adóssága, ezért sikeres pályázat esetén élhettünk a konszolidációs lehetőséggel, szeretnénk a Kőszegi utcában a járdát, a temetőben a ravatalozót felújítani és bővíteni egy előtetővel. Az orvosi rendelő felújítására is pályáztunk, a tetőn lévő cserepeket kellene kicserélni, a szigetelést oldanánk meg, akadálymentesítenénk. Az ablakokra és ajtókra is ráférne a csere. A régi orvosi rendelő épülete szeretnénk, ha a közösség hasznára válhatna, de ehhez még hosszú út vezet. A településünk lakói összetartóak, ezt az is jellemzi, hogy nem kötelező virágosítani, mégis mindenki gyönyörűen beülteti a háza előtt részt. Az összetartást próbáljuk mi is erősíteni, például szombaton falunapot tartottunk. Előző nap pedig kiállítás is nyílt festményekből és szobrokból. A hagyományokhoz híven misével kezdődött a program, majd sporttal folytatódott. Délben nem maradhatott el a közös ebéd, melyhez habparti is járt. Délután pedig a kulturális programoké volt a főszerep. A sütemények és a pálinkák versenye sem maradhatott el, meglepetésként pedig a tűzoltó lányok is felléptek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!